alvási pozíciók

Éjszaka jobban fájnak az ízületek? Ezek az alvási pózok beválnak

Ha reumás artritisz támadta meg az ízületünket, tisztában vagyunk azzal, hogy talán az éjszakák még nehezebbek. Ilyenkor nem tereli semmi a figyelmünket a fájdalomról, és az ízületek azon felül, hogy érzékenyek még meg is vannak merevedve, ami miatt nem egyszerű egy igazán kényelmes alvó pózt találni és nyugodtan végig aludni az éjszakát.

Fáradtság és reumás ízületi gyulladás – Mi az összefüggés?

A rendszeres alváshiány súlyosbíthatja az RA fájdalmakat

Van-e jó alvó testhelyzet rheumatoid artritisz esetén?

Próbáljunk meg az oldalunkon aludni. Ez miért jó?

Háton fekvés előnyei

Milyen egyéb módszerekkel enyhíthetjük éjjel a reumás artritisz miatti fájdalmainkat?

Fáradtság és reumás ízületi gyulladás – Mi az összefüggés?

Az autoimmun reakcióként kialakuló reumás ízületi gyulladást fellángoló fájdalomrohamok jellemzik. Amikor jelentkeznek ezek az elviselhetetlen ízületi fájdalmak, a duzzadt és érzékeny ízületeink szinte merevvé válnak. Gyengének és állandóan kimerültnek érezzük magunkat. Miért van ez?

Az artritiszes betegek jelentős százaléka küzd alvási nehézségekkel, amikor gyötri őket az ízületi fájdalom és a vele járó diszkomfort érzet.

A rheumatoid artritiszre jellemző, hogy a testünk mindkét oldalán ugyanazokban az ízületekben érezzük a fájdalmat, és a duzzanat, érzékenység és ízületi merevség ilyenkor mindkét oldalunkon jelentkezik az érintett ízületekben. Jóllehet a rheumatoid arthritis bármelyik ízületünket megtámadhatja, leggyakrabban mégis a térd, a kéz és a csukló ízületeiben fordul elő ez a gyulladás.

A rendszeres alváshiány súlyosbíthatja az RA fájdalmakat

Az alváshiány elkerülése érdekében ki kell kísérleteznünk, hogy melyik testhelyzet az, amelyben a fájdalmak ellenére tudunk pihenni éjszaka. Saját érdekünk erre odafigyelni, hiszen a kialvatlanság miatt a fájdalmat még erősebbnek és elviselhetetlenebbnek fogjuk egy idő után érezni.

Van-e jó alvó testhelyzet rheumatoid artritisz esetén?

Előfordulhat, hogy segít, ha az alvási pozíciónkat az RA által érintett ízületekhez igazítjuk. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy az alábbiakban bemutatott fekvő helyzetek közül melyik ízülete fájdalmára melyik testhelyzet hoz enyhülést.

A testhelyzeten kívül fontos lehet az is, hogy megtámasszuk vagy alátámasszuk bizonyos testrészeinket a fájó ízületeink terhelésének az enyhítése céljából. Hogyan érhetjük ezt el?

Íme néhány tipp ehhez:

  • Enyhülés a kéz- és csuklófájdalomra

A kézfejben és a csuklóban érzett ízületi fájdalmakat éjjel enyhíthetjük kompressziós kesztyűvel vagy sínnel. Szakorvossal egyeztetve tudjuk kiválasztani a számunkra legjobb megoldást.

Próbáljunk meg az oldalunkon aludni. Ez miért jó?

Az oldalunkon fekve serkenthetjük a vérkeringésünket és a vállra, csípőre és térdízületre nagyobb nyomást gyakorlunk e testhelyzetben alvás közben.

Ki is támaszthatjuk a hátunkat speciális párnával, hogy egész éjjel ebben a testhelyzetben nyugodtan tudjunk pihenni. Ilyenkor az oldalunkon fekve ki tudjuk tapasztalni, hogy melyik az a testhelyzet, amelyben el tudunk lazulni.  A fájdalmat is tudjuk így enyhíteni az oldalunkon fekve.

  • Amikor a vállunkban jelentkezik az erős fájdalom

Támasszuk alá egy vastag párnával, amely annyira körülöleli a vállunkat, hogy nem hagyja a vállízületünket előre görbülni, hanem stabilan támasztja, miközben ezen a vállunkon, az oldalunkon fekszünk.

  • Csípőfájdalom enyhítése

Ha egy nagyobb párnát helyezünk a combunk közé az oldalunkon fekve, akkor a csípőízületeknek egy plusz támaszt biztosítunk.

  • Térdízületek fájdalmának csillapítása

Az ízületi fájdalom és érzékenység a térdben is enyhíthető alátámasztás biztosításával. Oldalunkon fekve kitámaszthatjuk a térdünket is, egy olyan pozícióban, ahol az alátámasztás a fájdalmat is enyhíti. Az oldalunkon fekve kipróbálhatjuk éjjelre a kompressziós harisnyát is, mivel ezek is kellő alátámasztást tudnak biztosítani.

Ha az oldalunkon fekszünk a nyirokerekben is szabadabb a nyirokfolyadék áramlása és a vérkeringésünk is élénkebb lehet.

Háton fekvés előnyei

A lábízületek fájdalmán az is segíthet, ha háton fekve súlyos takarót vagy törölközőt helyezünk a lábunkra.

Bár jóval ritkább a nyak és a gerinc ízületi fájdalma a reumás artritisz miatt, olykor előfordul.

Ha hanyatt fekve alszunk, az ízületeinket megfelelő párnákkal kell alátámasztanunk ezzel a fájdalmat jelentősen tudjuk enyhíteni az ízületek tehermentesítésének köszönhetően.

Hanyatt fekve alátámasztásként a térdünk és a derekunk alá is helyezhetünk párnát.

Speciális U alakú párna is segíthet a nyakunk kitámasztásában hanyatt fekve.

Hason fekvő helyzetben a hátat és a nyakat nagyobb terhelés éri, emiatt nem célszerű hason aludni a nyakat vagy a hátat érintő ízületi gyulladás esetén.

Milyen egyéb módszerekkel enyhíthetjük éjjel a reumás artritisz miatti fájdalmainkat?

  • A gyulladás csökkenthető hideg borogatással
  • Sokaknak beválik, ha lefekvéskor a fájó ízületeket melegítő párnával kezelik
  • Alvás előtt jót tesz a meleg zuhany vagy fürdő
  • Orvosi javaslatra enyhíthetjük a fájdalmat fájdalomcsillapítóval is, ha nagyon súlyos a helyzet
  • Fontos, hogy kialakítsunk egy relaxáló rutint, például olvassunk elalvás előtt
  • Az alvási zavarokat kiküszöbölhetjük, ha kialakítunk egy alvási menetrendet, vagyis igyekezzünk mindig nagyjából ugyanabban az időben lefeküdni, így a szervezetünk rááll a rendszerességre.

A kialvatlanság gyakori szövődménye a reumás ízületi gyulladásnak, mivel sokszor éppen a fájdalom miatt nem alszunk eleget.

A krónikus alváshiány azonban tovább ronthatja a gyulladásos állapotot. Emiatt fontos, hogy igyekezzünk megtenni mindent annak érdekében, hogy a fájdalmainkat a fentiekben bemutatott alvási pozíciókkal és az ízületek tehermentesítésével ki tudjuk pihenni magunkat.

Az alvás a gyulladás csökkentésében is segít, ezért a tüneteink enyhítéséhez nélkülözhetetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük