A 3 leggyakoribb gasztroenterológiai vizsgálat

Különböző tünetek, mint epe panaszok, gyomorfájdalom, hasmenés, haspuffadás, hirtelen bekövetkező fogyás esetén ajánlott egy gasztroenterológiai szakrendelést felkeresni. Összegyűjtöttük azokat a gasztroenterológiai vizsgálatokat, amelyekkel a gyomor-, bélrendszeri panaszok okai tárhatók fel.

Gyomortükrözés

Az egyik leggyakoribb gasztroenterológiai vizsgálat a gyomortükrözés, más néven gastroscopia. Gyomortükrözésre jellemzően reflux és fekély kivizsgálása esetén kerül sor, továbbá gyomortükrözés kíséretében, a nyombélből vett szövetmintavétellel igazolható a cöliákia. A vizsgálat során a gasztroenterológus megállapítja a nyelőcső és gyomor nyálkahártyájának állapotát, de az esetleges elváltozások, mint eróziók, vérzés, vagy akár daganatok diagnosztizálását is lehetővé teszi a vizsgálat. A páciens a vizsgálat előtti napon késő délután ehet utoljára, a vizsgálatra éhgyomorral kell érkeznie. A garatreflex csökkentése céljából a garatra érzéstelenítő spray-t fújnak és egy eszközt helyeznek a szájba, hogy a beteg ne harapjon rá az endoszkópra. Az endoszkóp bevezetését követően levegőt fújnak a gyomorba, ez által az összeszűkült gyomorfal kitágul és még pontosabb kép kapható.

Vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés (colonoscopia) során a vastag-, és végbél megbetegedései vizsgálhatók. A vastagbél leggyakoribb megbetegedései a divertikulózis, gyulladásos bélbetegségek, valamint a daganatos megbetegedések. A vizsgálatot megelőző napon hashajtást kell végezni. A végbélen keresztül bevezetett endoszkóppal megtekinthető a bélfal, valamint eltávolításra kerülhetnek polipok. A végbél vizsgálatára irányuló végbéltükrözés alkalmával diagnosztizálható a végbelet érintő daganatos elváltozások, aranyér, tályog, valamint végbélrepedés.

Hasi ultrahang

Emésztési panaszok, hasi fájdalom kivizsgálására szolgáló diagnosztikus eszköz, mellyel kimutathatók az epekövek jelenléte, máj szerkezete és a hasi erek állapota. A vizsgálat előtt 5-6 órával nem szabad étkezni, hogy a gyomorról minél élesebb képet kapjon a gasztroenterológus. Hasi ultrahang alkalmas a vakbélgyulladásra utaló tünetek diagnosztizálására is.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük