Megakadályozzák a gének a fogyást?

Egy átfogó tanulmány szerint joggal hibáztathatod a génjeidet, ha nagyobb súllyal rendelkezel, de azt nem róhatod fel nekik, ha nem tudsz lefogyni.

Az FTO génről már korábban kimutatták, hogy hajlamosít az elhízásra, tehát aki ezt a gént hordozza, az átlagosan 3 kilogrammal nehezebb és esetében 70 százalékkal nagyobb az elhízás valószínűsége. Nemrég azonban a Newcastle Egyetem kutatói korábbi tanulmányok felülvizsgálata után arra jutottak, hogy az említett obezitás gén nem akadályozta annak a több mint 9000 embernek a fogyási sikerét, akik a kutatásban részt vettek.

A tanulmány vezetője az eredménnyel kapcsolatban megállapította, hogy többé nem lehet a géneket okolni. A megfelelő diéta kialakítása és nagyobb fizikai aktivitás segítenek a fogyásban – függetlenül az egyén genetikai összetételétől.

Az elhízás komoly egészségügyi probléma szerte a világon. Azok az emberek, akik az FTO genetikai variánsával rendelkeznek nehezebbek, tehát ez a gén bír a legnagyobb hatással az elhízás területén. A nagyszabású együttműködés nemzetközi munkacsoportja 9563 felnőttet vont be a kutatásba a világ minden tájáról, akiket kontrollált körülmények között fogyókúrára fogtak. Arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja az FTO gén megléte a súlyvesztést.

Az eredmény szerint azok az emberek, akik az FTO genetikai variánssal rendelkeztek ugyanúgy reagáltak a fogyási beavatkozásokra, mint mindenki más.

Ez fontos hír azok számára, akik karcsúsodnának, hiszen ez azt jelenti, hogy a diéta, a testmozgás és a gyógyszer-alapú fogyás terve ugyanúgy működni fog azoknál, akik az FTO-variáns kockázatát hordozzák.

Fontos még megemlíteni, hogy a fogyási beavatkozásokra adott válaszok hasonlóak voltak a kutatásban részt vevők nemének, korának és etnikai származásának tekintetében is.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged a megfelelő étrend kialakításához, találd meg a számodra legszimpatikusabb dietetikus szakembert!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük