Ki vagyok én? – Dr. Szombati István

A FoglaljOrvost felületén szereplő Dr. Szombati István reumatológus szakorvossal készítettünk interjút. Dr. Szombati István a reumatológiai megbetegedések kivizsgálás és kezelésén túl immunológiával is foglalkozik. Páciensei pozitívan vélekednek róla, főként empatikus és türelmes hozzáállását dicsérik.

Dr. Szombati István reumatológus, immunológus szakorvos

Miért választotta az orvosi pályát?

Családi tradíciók is szerepet játszottak abban, hogy orvos lettem, főleg nagypapám szolgált követendő példaként. Ugyanakkor a dolgok mélyebb értelmének megismerése, a probléma orientált gondolkozás, a megoldás keresése, a hasznos munkavégzés gyerekkorom óta fontos. Ezeket együttesen találtam meg az orvosi feladatok megoldásában. Az ember személyisége úgy gondolom visszatükröződik az orvosi munkavégzésén. Én igyekszem a gyökér okok felderítésére és a lehető leggyorsabb személyre szabott és tartós megoldás megtalálására.

Miért választotta azt a szakterületet, amelyben praktizál?

Gyerekkorom óta szerettem sportolni, igényeltem a mozgást. Így a mozgásszervek betegségeivel való foglalkozás különösen közel állt az alkatomhoz, ami nem változott azóta sem. Mivel azt láttam, hogy a tudomány fejlődésével egyre inkább a gyógyszerek, injekciók veszik át a korábban csak műtéttel megoldható betegségek kezelését, így lettem reumatológus. A későbbiekben a betegségek kialakulásának eredete miatti kíváncsiság vezetett oda, hogy klinikai immunológussá váljak.

Mi az orvosi pályájának eddigi legmeghatározóbb sikerélménye?

Szerintem nem lehet kiemelni, vagy különbséget tenni 1-1 beteg kezelésében elért sikerélmény tekintetében. Ha valakinek segítünk az neki 100%.

Mit vár az idei évtől?

Az elmúlt évtizedben, úgy érzem sokat haladtam a mozgásszervi illetve autóimmun betegek gondozásában a kezelések finom hangolásában. Ehhez persze nélkülözhetetlen a több évtizedes kórházi (ORFI, BIK) szemlélet megszerzése, megtartása. Ezek folyamatos fejlesztésére koncentrálok.

Dr. Szombati István az Óbudai Artritisz Centrumban, Budapest III. kerületében, Dereglye utca 5/B címen várja pácienseit.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük