Mikor forduljunk allergológushoz?

Fű, fa, virág, kutya- és macskaszőr, rovarcsípés, háztartási por, élelmiszer: csak néhány dolog, ami allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny személyből. A tünetek az „ártalmatlan” orrfolyástól az életveszélyes anafilaxiás sokkig igen változatosak lehetnek. Az allergológus feladata, hogy felismerje és kezelje az allergiás betegségeket.

Mi az allergia?

Az emberi test egyik nagy csodája, hogy képes megvédeni magát az olyan káros betolakodóktól, mint a vírusok vagy baktériumok. Ám előfordul, hogy a szervezet „túllő” a célon, és meglehetősen agresszív módon lép fel az olyan ártalmatlan anyagokkal szemben is, mint a por, a penész vagy a pollen. Az immunrendszer észlelve a „betolakodókat”, mozgósítja teljes védelmi eszköztárát, és mindent bevet, hogy megtámadja és elpusztítsa a feltételezett ellenséget. Az „akció” során néhány kellemetlen, ám szélsőséges esetben akár életveszélyes tüneteket is átélhet az allergiára hajlamos egyén.

Hogyan segíthet rajtunk az allergológus?

Az allergológus szakorvos feladata, hogy felismerje, megtervezze és hatékonyan szabályozza az allergiás betegségeket és azok tüneteit. Az allergológus speciális képesítéssel rendelkezik, így alkalmas arra, hogy mindig az egyén állapotának megfelelő kezelési tervet fejlesszen ki. Az orvos célja, hogy tünetmentes életet biztosítson páciensének, vagyis betegsége ne hátráltassa őt mindennapi tevékenységeinek végzésében.

Hogyan diagnosztizál az allergológus?

Készülj fel, a vizsgálat során az orvos jó alaposan ki fog kérdezni tüneteiddel kapcsolatban.  Ez az alapos átbeszélés mindenképp szükséges ahhoz, hogy az allergológus tisztában legyen a kórelőzményekkel, így könnyű dolga lesz megállapítani a pontos betegségedet.

Gyakori eljárás a bőrpróba, melynek során azt deríti ki az orvos, pontosan mi váltja ki nálad az allergiás reakciót. A bőrpróba során az alkar bőrére juttatnak egy-egy cseppet a feltételezett allergén anyagból, majd megkarcolják a bőrt, hogy közvetlenül érintkezhessenek egymással. Ugyanezt az eljárást úgy is lefolytathatják, hogy közvetlenül a bőr alá injektálják az allergént. A tapaszos teszt során pedig egy ragtapaszra juttatnak az allergénből, majd ráragasztják a test bizonyos pontjára. Ez a módszer a késleltetett reakciót vizsgálja, ugyanis 48 óra múlva szükséges eltávolítani a tapaszt az orvos jelenlétében.

Egyes esetekben nincs mód a fenti bőrtesztek elvégzésére – például, ha a személy gyógyszeres kezelés alatt áll, vagy súlyos bőrproblémától szenved. Ilyenkor vérvétel segítségével azonosítják be az allergiás tünetek mögött álló allergént.

Milyen gyógymódot alkalmaz az allergológus?

Az első és legfontosabb módja, hogy kivédjük az allergiás reakciót, ha elkerüljük az allergén anyagot. Sajnos ez nem mindig kivitelezhető, de a találkozások számát bizonyos óvintézkedésekkel redukálhatjuk.

Napjainkban számos új, hatékony gyógyszer áll a páciensek rendelkezésére, ezek segítségével hatékonyan csökkenthetők az allergiás tünetek.

Immunterápia során a szigorú dózis-hatás összefüggéseket követve juttatják a páciens szervezetébe az allergén anyagot. Meghatározott dózisokban injekció kúrát kap a beteg, amely általában egyre erősebb és erősebb hatású. Egyre nagyobb mennyiségű allergént juttatnak a szervezetbe, míg végül immunissá, védetté válik a személy az addig problémát okozó anyaggal szemben.

Mikor érdemes allergológushoz fordulni?

-Ha krónikus arcüreggyulladástól, orrdugulástól vagy légzési nehézségtől szenvedsz

-Ha a szénanáthád vagy egyéb allergiás tüneted az év több hónapján is kitart

-Ha az allergiára szedett gyógyszerek nem csökkentik a tüneteket, vagy zavaró mellékhatások gyötörnek, például álmosság

-Ha az asztmád vagy allergiád akadályoz a mindennapi tevékenységeid végzésében

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket észleled, foglalj időpontot megbízható allergológusaink egyikéhez!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük