Tudnivalók a gyermekkori fogszuvasodásról

A gyermekkori fogszuvasodás alatt a tejfogak korai romlását és vesztését értjük. A tejfogak kihullása a maradandó fogak kinövésére negatívan hat, ugyanis a fogak torlódása nagyobb eséllyel alakul ki. Rendszeres fogápolással megelőzhető a fogszuvasodás, továbbá az egészséges táplálkozás is elengedhetetlen az ép fogazat megőrzéséhez.

Az első tejfogak jellemzően 6 és 9 hónapos kor között bújnak ki, a 20 tejfog a kisgyermek 3 éves korára nő ki teljesen. A fogak kinövésével egyidőben a szülőnek meg kell tanítania, hogy minden nap miképp kell fogat mosni és megtanítani a gyermeket az önálló fogmosásra.

Az étkezésnek kiemelt szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében. A túlzott szénhidrátfogyasztás, úgy mint a cukrozott italok, pékáruk és édességek rendszeres fogyasztása a fog dentinállományának károsodásával jár, ugyanis a szénhidrátbontás már a szájban elkezdődik, és a keletkezett savak a fogakat roncsolják. A fogakon kialakult lepedékben a baktériumok könnyen szaporodnak, melyek szintén fokozzák a fogszuvasodást. A fogakon megjelenő szuvasodás a fogbél károsodását is elérheti, így azok könnyen kihullhatnak. Az adott tejfog korai vesztése miatt a szomszédos fogak elmozdulnak a létrejött foghiány miatt. Ebből adódóan a maradandó fog kibújása fogtorlódást okoz, melyet fogszabályzás útján lehet helyreállítani.

Gyermekünknek tanítsuk meg a helyes fogmosás technikáját, és kerüljük a túlzott édességfogyasztást. A gyermek a szülői mintát követi, így az ő példájuk jelentősen befolyásolja a gyermek szokásait. Az iskola megkezdése előtt is ajánlott már fogászati szűrővizsgálatra elvinni gyermekünket, így könnyebben hozzászokik a vizsgálat menetéhez és a későbbi iskolai fogászati vizsgálatot nem utasítja el.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük