Amit a hemofíliáról tudnod kell

Sokan talán nem ismerik ezt a ritka, veleszületett betegséget, mely a véralvadás folyamatának zavarát, vérzékenységet jelent.

Kisebb-nagyobb sérülések esetén a véralvadási folyamat szabályozottan működik. A vérzéscsillapítás során elsőként a vérlemezkék összecsapódása megy végbe, ezt követően az alvadási faktorok a plazma megalvadását fokozzák. Kialakul az úgy nevezett fibrin szál, mely a későbbiekben feloldódik.

A hemofília, azaz vérzékenység egy véralvadási faktor hiánya miatt kialakult betegség, megkülönböztetünk A és B típusát attól függően, hogy a VIII., illetve IX. faktor hiánya áll fent. Az A típusú hemofília megjelenése gyakoribb, a két típus elkülönítése laboratóriumi vizsgálattal történik. Tünetei akár már születéskor is megjelenhetnek a köldökzsinór vérzésével.  Fogzás idején a fogíny erőteljes vérzése, továbbá a játék közben megsértett szájnyálkahártya vérzése jellemző. A későbbiekben akár csak egy mikrosérülés során is súlyos vérzés léphet fel, főként az izmok és ízületek bevérzése jellemző. A kor előrehaladtával a mozgásszervrendszerben bekövetkező vérömlenyek hatására ízületi, és csont degeneráció alakul ki, így idővel mozgásképtelenség jön létre. A véralvadási és vérzékenységi problémát a hematológus szakorvos vizsgálja.

A hemofília ma már kezelhető a hiányzó faktor pótlásával, azonban mindenképp élethosszig tartó betegségről van szó. Az érintetteknek ajánlott maguknál tartani egy információs kártyát, mely a betegséget és annak típusát, továbbá az alkalmazott gyógyszer nevét tartalmazza. Ezen kívül fontos, hogy mindenféle sérülést megelőzzenek, és egészségükre a legkörültekintőbben vigyázzanak.

Április 17. a hemofília világnapja, amikor a betegséggel élőkre és a hemofília elleni tevékenységekre emlékezünk.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük