Hogyan enyhítheted a tavaszi allergiád tüneteit?

Végre itt a tavasz! Alig várjuk, hogy végre a szabadidőnk javát odakint töltsük és csodáljuk a természet újraéledését és virágba borulását. Ám éppen a virágzó növények okozzák az évnek ebben a szakaszában a pollenallergiások  számára a legnehezebb heteket.

Hogyan alakul ki a pollenallergia?

Tavaszi nagytakarítás tüsszögve

Természetes gyógymódokkal is kezelhető az enyhébb pollenallergia

Hogyan tartsd magadtól távol a pollent?

 

Hogyan alakul ki a pollenallergia?

Minden szépsége ellenére alattomos „ellenséget” is rejt a tavasz, hiszen ebben az időszakban válik a levegő telítetté virágporral. Miért alattomos? A virágpor, vagyis a pollen annyira apró szemcséjű, hogy szabad szemmel nem is látjuk, ráadásul a levegőben lebegve akár több kilométer távolságot is képes megtenni, így az allergizáló növénytől, fáktól, virágoktól, fűféléktől és gyomoktól nagyobb távolságban is képes a pollenallergiásokat kínozni.

A tavaszi szeles időjárás pedig éppen a pollen gyors terjedésének kedvez.

Miért tekinthetjük ellenségnek a virágport? Az orrnyálkahártyára kerülve irritációt vált ki. A szervezetünk immunrendszere ezeket az apró virágpor szemcséket ellenséges behatolóknak tekinti és ellenreakciót indít, vagyis kialakul az allergia. Hogyan? Az immunrendszerünk antitesteket termel annak érdekében, hogy az allergénnel, vagyis a virágporral „megküzdjön”.

E folyamat eredményeként histamin nevű vegyületek jutnak a vérbe. A hisztamin váltja ki a védekező mechanizmust, amelynek célja, hogy kijuttassuk a szervezetünkből mielőbb az allergizáló virágport, azaz elkezdünk tüsszögni, folyik az orrunk, hogy az orrnyálkahártyáról kivigye a pollent, és a szemünk is könnyezni kezd, hiszen a virágpor a szemünket is irritálja, vagyis viszketni kezd. Ezek tulajdonképpen a pollenallergia tünetei.

Tüsszögünk és folyik az orrunk olyan környezetben ahol a levegőben jelentősebb mennyiségben lebeg a láthatatlan virágpor.

Tavasszal a szél felkapja a pollent, vagyis ilyenkor a pollenallergiások intenzívebben tapasztalják a tüneteket. Az esős napok viszont lemoshatják az allergizáló virágport a tárgyak felületéről, és elázva nem képesek a levegőben lebegni.

Tavaszi nagytakarítás tüsszögve

Miért tüsszögünk és azonnal folyik az orrunk, amikor nekilátunk a tavaszi nagytakarításnak?

A tavaszi nagytakarítás során felkavarjuk a lakásunkban lerakódó poron kívül a poratkákat is, de még a penészgomba spórái is a levegőbe jutnak, miközben mi éppen a penésztől igyekszünk megszabadulni.

Ilyenkor ugyanazokat a tüneteket tapasztalhatjuk, mint a virágpor allergiások:

  • Könnyezés
  • Viszkető szem és orr
  • Tüsszögés
  • Orrfolyás
  • Orrdugulás
  • Köhögés

Az allergológus állítja fel a diagnózist, és dönt a legmegfelelőbb kezelési módról.

Az allergia kezelhető vény nélkül is beszerezhető és vényköteles allergia elleni készítményekkel is. Számos gyógyszer enyhítheti az allergia tüneteit:

  • Az antihisztaminokkal leküzdhetjük a tüsszögést, orrfolyást és viszketést, mivel a szervezetben cirkuláló hisztamin mennyiségét csökkentik.
  • Orrspray vagy orrcsepp kiválóan használható a pollenallergia ellen. Összehúzzák az orrnyálkahártyában lévő irritáció miatt kitágult véredényeket, ezzel megszüntetik az orrdugulást.
  • Szteroid tartalmú orrspray-vel elsődlegesen a gyulladást tudjuk kezelni.
  • A kromoglicinsavas orrspray segíthet megelőzni a szénanáthát azzal, hogy megakadályozza a hisztamin felszabadulását, így nem jelentkeznek az allergia tipikus tünetei.
  • Szemcseppekkel a szemünk viszketését és a könnyezést tudjuk kordában tartani.

Sok allergiaellenes gyógyszert akár vény nélkül is megvásárolhatunk ugyan, de célszerű első lépésként az allergológussal konzultálni, hogy megtudjuk számunkra mi lenne a legalkalmasabb kezelési mód.

Óvatosnak kell lennünk, hiszen az antihisztamin tartalmú készítmények álmosságot okozhatnak, emiatt ellenjavalltak a fokozott figyelmet igénylő, veszélyes foglalkozást végzők számára. Nekik a szakorvos tud felírni olyan készítményt, amely nem hat ki a teljesítőképességükre nappal sem.

A szakorvos javasolhat egyéb kezelési módokat is.

Természetes gyógymódokkal is kezelhető az enyhébb pollenallergia

Az orrnyálka öblítése kulcs szerepet játszik a virágpor allergia tüneteinek enyhítésében.

Ehhez akár mi is össze tudjuk állítani az öblítéshez az oldatot. Készítsünk egy deciliter meleg vízből negyed teáskanál tengeri só és ugyanennyi szódabikarbóna hozzáadásával orröblítő oldatot.  Ez az oldat kiválóan eltávolítja a felesleges nyákot és megnyitja az orrmelléküreg járatait.

A természetes gyógymódok említésekor a fekete nadálytő az a gyógynövény, amely szóba jöhet a szezonális virágporallergia tüneteinek enyhítésére. A fekete nadálytőből készülő kivonat ugyanolyan hatékonyan képes enyhíteni az allergia tüneteit, mint egyes antihisztamin készítmények.

Az antioxidáns hatású flavonoid, a kvercetin nevű hatóanyag megtalálható a hagymában, almában és fekete teában is. Jól alkalmazható a szezonális allergia tüneteinek enyhítése érdekében, mivel blokkolni képes a hisztamin felszabadulását.

A mellékhatások miatt mielőtt bármilyen gyógynövénykészítményt alkalmaznánk, egyeztessünk az allergológus szakorvossal, hogy számunkra alkalmas-e ez a gyógymód.

Hogyan tartsd magadtól távol a pollent?

Az alábbi házi praktikákat jó hatékonysággal bevetheted, ha nem akarsz a pollen vagy por miatt tüsszögni:

  • Nem mindenki számára járható út ugyan, de érdemes fontolóra venni, hogy ne menj ki a természetbe olyankor, amikor túl magas a pollenkoncentráció. Erről informálódhatsz az interneten.
  • A pollenkoncentráció rendszerint a reggeli órákban a legmagasabb. Ilyenkor viselj maszkot, vagy ne menj ki a szabadba.
  • Tavasszal az éjjeli órákban szellőztesd a lakást.
  • Használj a lakásodban levegőtisztító berendezést.
  • Gyakran cseréld vagy tisztítsd a levegőszűrőket a lakásodban.
  • Takarítsd le a port rendszeresen a könyvespolcokról.
  • Portalanítsd a ventilátorokat is.
  • A porral együtt a virágpor is lerakódik a lakásodban is a nagyobb felületeken, így a portalanításra helyezz nagyobb hangsúlyt a szezonális pollenallergiák idején.
  • Akár naponta moss hajat, miután hazaérkezel. A hajadban is megtapad az allergiás tüneteket okozó virágpor és por.
  • Porszívózz gyakrabban.
  • Takarítás közben lehetőleg viselj maszkot, mert a portalanítás és a porszívózás is felkavarja a bútorokon és a szőnyegben lerakódott pollent, penészt és port is.

Kombináld az allergia tüneteinek enyhítésére javasolt módokat.

Forrás: https://www.healthline.com/health/ways-to-cleanse-your-lungs

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük