Megfázás és köhögés enyhítésének 7 jól bevált módja

Nem elég, hogy nappal gyötörnek a megfázás kellemetlen tünetei, a bedugult vagy éppen folyó orr és a köhögés még éjszaka sem hagy pihenni. Akár több napig is nyomorultul érezhetjük magunkat emiatt. Vannak azonban jól bevált módszerek, amelyekkel enyhíthetjük a kellemetlenségeket, amikor náthásak vagyunk.

Miért jó, ha náthásan sok folyadékot iszunk?

Inhalálás illetve gőzölés

Gargalizálás speciális készítményekkel vagy egyszerűen sós vízzel

Méz és citrom

Orrspray

Bármilyen forró ital

Pihenés, pihenés és még több pihenés

 

Miért jó, ha náthásan sok folyadékot iszunk?

Náthásan az egyik legfontosabb teendő, hogy nagyon sok folyadékot kell fogyasztanunk. Legyen ez meleg gyümölcstea, valódi citrommal készített limonádé, vagy 100%-os gyümölcslé a lényeg, hogy igyál minél többet.

A folyadékbevitelt kiegészítheted kifejezetten nátha esetén javasolt gyógyteákkal, vagy gazdag húsleves finom meleg és tápláló levével is. A kellemes meleg folyadék segít nedvesen tartani a torkodban a nyálkahártyát, és fellazítja a megfázás miatt letapadt nyákot. Ezzel könnyebbé válik a nyák kiürítése a szervezetedből, mivel fel tudod köhögni vagy ki tudod fújni az orrváladékot.

A hidratáltság különösen nélkülözhetetlenné válik hőemelkedés vagy lázas állapot esetén, valamint akkor, ha hasmenés is kísérő tünete a megfázásnak, különösen a nyári náthák idején. Normális esetben minimum napi nyolc pohárnyi folyadékot kell bevinni a szervezetbe, megfázás esetén ezt a mennyiséget kell tovább növelni, hogy az izzadással eltávozó nedvességet mielőbb pótoljuk.

Az immunrendszerünk védekező mechanizmusát is támogatjuk, a fokozott folyadékfogyasztással.

Inhalálás illetve gőzölés

Sok-sok éve használják már házi gyógymódként akár gyógyszeres kezelés kiegészítéseként is a gőzölést. Forró kamilla vagy menta főzettel, felforralt vízbe tett inhalációs cseppekkel azonnali megkönnyebbülést nyújthat a bedugult orrnak és megnyugtathatja a fájó torkot, valamint segít felszakítani a torokban lerakódott nyákot ez a jótékony forró gőz.

Gőzölhetünk a tál fölé hajolva törölközővel a fejünkön. A törölköző alatt így bent tudjuk tartani a forró gőzt, ami akár az orrmelléküregünket és a homloküreget is kellemesen átmelegíti, oldva ezeken a területeken is a nyák lerakódást.

Használhatunk párásítót is illóolajjal. Nátha esetén jó nyákoldó hatású, így a légzést megkönnyítheti az eukaliptusz vagy a borsmenta illóolaj párologtatása, miközben alszunk.

Gargalizálás speciális készítményekkel vagy egyszerűen sós vízzel

A meleg sós vízzel történő gargalizálás talán az egyik legegyszerűbb, ám mégis nagyon hatékony megoldás a fájó torokra. A só csökkenti a gyulladást és képes elpusztítani a torkodban lévő baktériumokat, míg a meleg víz megnyugtató enyhülést biztosít és nyákoldó hatású.

Fél teáskanálnyi sót kell feloldani egy pohárnyi meleg vízben. Ezzel az oldattal körülbelül 30 másodpercig gargalizálj, majd köpd ki. Ismételd meg ezt naponta többször, szükség szerint. Ezzel az egyszerű gyógymóddal enyhíteni tudod a nátha miatt érzett kellemetlenséget és elősegítheted a mielőbbi gyógyulást.

Méz és citrom

A méz és a citrom két természetes gyógyító étel.

Mindkettőnek van antibakteriális tulajdonsága. Adj mézet és citromot a langyos gyümölcsteához vagy gyógyteához. Ez a kellemes gyógyhatású ital enyhíti a köhögést és a torokfájást.

A méz bevonatot képez a torkon, csökkentve az irritációt és a köhögést, míg a citrom C-vitamin tartalma támogatja az immunrendszer hatékony működését.

Naponta többször kortyolgatva a mézes, citromos tea elősegíti a nátha és köhögés enyhítését.

Orrspray

A napi teendőinket éppen úgy zavarja az orrdugulás, mint az éjszakai pihenést. Nyűgössé válhatunk mindkettő miatt.

Az orrnyálkahártya duzzanatát, vagyis az orrdugulást az orrspray nagyon hatékonyan enyhítheti.

Többféle orrspray közül választhatunk, a lényeg, hogy könnyebben tudjunk lélegezni és ezek a készítmények kiválóan megnyugtatják az orrnyálka irritációt. Az orrüreg duzzadt véredényeinek összehúzásával küszöböli ki az orrspray az orrdugulást.

Ezen felül azonban akár a nyálkahártya gyulladását is mérsékli, valamint az allergia miatt kialakuló orrnyálkahártya irritációjának tüneteit is megszünteti. Az orrsprayt kifejezetten egyszerű naponta az előírt gyakorisággal alkalmazni és rendkívül gyors megkönnyebbülést nyújtanak.

Bármilyen forró ital

Forró italok, például a teák, a húsleves vagy bármilyen gazdag leves levének a fogyasztása enyhítheti a megfázás tüneteit. Segítenek a torokfájást enyhíteni. A gyógynövény teákkal pedig kiválóan leküzdhetjük a köhögést. Miközben kortyolgatjuk, a forró italok gőze belélegezve tisztítja az orrjáratokat, megkönnyíti a légzést.

Pihenés, pihenés és még több pihenés

Nátha és köhögés idején a szervezetünk számára a gyors gyógyulás kulcsa a pihenés. Amikor megfázunk és rosszul érezzük magunkat nagyon fontos, hogy a lehető legtöbbet aludjunk. Ezzel lerövidíthetjük a betegség idejét. Javasolt kerülni a megerőltető tevékenységeket.

Pihenés közben a szervezetünk az energiáival gazdálkodik és a gyógyulásra tud összpontosítani. A pihentető alváshoz alakíts ki kényelmes és csendes környezetet. Amennyiben szükségét érzed, napközben is iktass be rövid szunyókálásokat.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük