Hogyan fizessük a magánszülést, hogy olcsóbb legyen?

Az állami egészségügy helyzete mindig kényes kérdés, vannak, akik elégedettek vele, és vannak, akik nem. A szülés ráadásul nem betegség. Bár van annak kockázata, hogy komplikációk merülnek fel, ez mégiscsak egy normális élettani folyamat. Egy új élet létrehozása természetes folyamat, amelyet a nők sokezer éve művelnek.

A magánszülés népszerű

Részben ez is oka annak, hogy évről évre egyre többen választják a magán szülészeti klinikákat, hogy itt hozzák világra a gyermeküket. Itt kellemes környezetben szülhetnek a nők, választhatnak alternatív testhelyzeteket, nem érzik magukat kórházban, és nem sürgeti a folyamatot senki. Figyelmesebb ellátásban lehet részük, és összességében úgy érezhetik, hogy nagyobb hatással lehetnek az eseményekre.

Sokaknak fontos, hogy legyen mód természetes szülésre, hogy gátvédelemmel szülhessenek, hogy legyen rooming-in vagy családi szoba. Ilyet pedig állami fronton nehezebb találni.

Ha pedig mégis szükség van orvosi beavatkozásra, akkor az is helyben van. A magán szülészeti klinikák modernek és jól felszereltek. Elképzelhető, hogy a nagyon súlyos eseteket nem tudják állami kórház segítsége nélkül megoldani, de erre szerencsére ritkán van példa, és a legtöbb helyzetre fel vannak készülve.

Számos kiegészítő szolgáltatást is nyújtanak, kérhetünk szoptatási tanácsadást, csecsemős nővér tanácsadást, a hazatérés után pár nappal gyermekorvosi kontrollt vagy babafotózást. Megtanítanak mindent a kisbaba ellátásával kapcsolatban, ami egy friss anyukának ismeretlen terep és igen nagy kihívás.

A magán szülészeti klinikák árai viszont igen magasak, és bár egyre többen vállalják ezt a jelentős kiadást a kényelmükért, vagy egyéb, általuk fontosnak tartott előnyökért, egyáltalán nem bej, ha tudunk rajta spórolni.

Fizessünk egészségpénztáron keresztül!

Az egészségpénztár lehetővé teszi, hogy csökkentsük a magánszüléssel járó kiadásainkat. A kórházi számlát, de már a várandósgondozás költségeit is fizethetjük az egészségpénztáron keresztül, sőt, később a babápolásban és gyermeknevelésben hosszú évekig társunk lehet a pénztár.

De miért is jó ez, és hogyan spórolhatunk vele?

Az egészségpénztári megtakarításhoz adókedvezmény tartozik. A pénztári befizetéseink 20 százalékát, évente legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetünk az abban az évben befizetett személyi jövedelemadónkból.

Az adóvisszatérítés összege az egészségpénztári számlánkra érkezik, és ott szabadon újra felhasználhatjuk. Ezt a pénzt költség vagy adó nem terheli, és várakozási idő nélkül elkölthetjük.

Mit jelent ez számokban?

A szülészeti alapcsomagok ára valahol 800 ezer forint körül kezdődik, a magasabb kategóriába eső csomagok pedig akár 1,5-2 millió forintba is kerülhetnek. A kórházi számlát általában teljes egészében elszámolhatjuk az egészségpénztárban.

A maximális, 150 ezer forintos adó-visszatérítéshez évente 750 ezer forintot kell befizetnünk az egészségpénztári számlánkra.

Az adóvisszatérítés szempontjából a befizetés számít, így ha tudjuk, időzíthetjük a befizetéseinket két külön évre is. Például befizetünk a számlánkra az egyik év decemberében 750 ezer forintot, majd a következő évben valamikor szintén ugyanennyit, így két év vonatkozásában mindkét befizetés után elérjük a maximális, 20 százalékos adó-visszatérítést.

Amiatt sem kell aggódni, hogy hónapokat pihen a pénzünk az egészségpénztárban, hiszen az ott tartott összeg után a pénztár hozamot fizet, amelyet negyedévente írj jóvá a számlánkon.

Hogyan fizethetünk egészségpénztárból?

Az egészségpénztáron keresztül kétféleképpen is fizethetünk. A magánklinikák fel vannak készülve arra, hogy a páciensek egészségpénztáron keresztül fizetnek, így a legtöbb klinika minden nagyobb pénztárral szerződésben áll.

Így az általuk kiállított számlát elszámolhatjuk az egészségpénztárban. Ilyenkor a bankszámlánkról kifizetjük a számla összegét, majd a számlát beküldjük a pénztárnak, aki visszautalja a pénzt az egészségszámlánkról a bankszámlánkra.

A számlát akár elektronikusan is beküldhetjük a pénztárba. Ha erre van lehetőség, akkor felölthetjük a pénztár honlapjára, vagy elküldhetjük AVDH-val hitelesítve e-mailben.

Ha pedig a klinika elfogadja az egészségpénztárunk kártyáját, akkor fizethetünk közvetlenül az egészségkártyánkkal is, épp úgy, mint ahogy a bankkártyánkkal szoktunk. Ilyenkor számlát sem kell beküldenünk a pénztárnak.

Ez kétségkívül egyszerűbb és kényelmesebb is, de nem minden klinika, amelyik szerződéses partnere a pénztárnak, kártyaelfogadóhely is egyben. Ezt érdemes előre tisztáznunk, kérésünkre a klinika és a pénztár is tud felvilágosítást adni.

Az egészségpénztár hosszan szolgál minket

Sokan, akik magánkórházban szülnek, már a várandósgondozásra is magánorvosi keretek között járnak, ha nem is arra, amit a kórház kínál. Az egészségpénztárban ennek az árát is elszámolhatjuk a fenti módon.

A gyermekszületéshez kapcsolódik egy önsegélyező szolgáltatás is, amelyet a pénztár nyújt. A gyermek születésekor a számlánkon tartott pénzedből akár 1 millió forintot is felvehetünk, és azt bármire elkölthetjük.

Ezt a szolgáltatást tudjuk használni akkor is, ha a kórházi számlát valami miatt nem sikerül elszámolni. Fontos azonban, hogy ezt a szolgáltatást csak a pénztárban legalább 180 napja tartott egyenlegünk terhére számolhatjuk el, és csak a gyermek születése utáni 120 napon belül.

Ezen kívül vásárolhatunk a pénztár terhére pelenkát, tápszert, törlőkendőt, babaápolási szereket, és még sok minden mást. Nézzünk utána az összes lehetőségnek, használjuk a pénztári szolgáltatásokat minél szélesebb körben, és spóroljunk ezen évente akár 150 ezer forintot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük