Influenza: veszélyesebb, mint gondolnád

Javában zajlik az influenza szezon, így kellő figyelmet kell fordítanunk az immunrendszerünk támogatására és a betegségmegelőzésre. A rendszeres kézmosással és a zsúfolt helyek elkerülésével nagyban hozzájárulhatunk a kórokozók kivédéséhez, ugyanakkor a téli időszakban javasolt vitaminkiegészítést is alkalmazni. A téli hónapokban kisebb a friss gyümölcsök és zöldségek választéka, továbbá nem jutunk elegendő napfényhez sem. A C és D vitamin kiegészítés így erősen ajánlott, hogy immunrendszerünk kiemelten ellenállóképes legyen a különböző betegségekkel szemben.

Az influenzát vírus okozza, mely ellen oltással is védekezhetünk. Legfőbb tünetei közé tartozik a hirtelen fellépő magas láz, végtagfájdalom, orrfolyás, torokfájdalom és köhögés. A felnőttek körében kevésbé jelent nagy veszélyt, azonban gyermekeknél és krónikus betegséggel rendelkező időskorúaknál fokozott veszélyt jelenthet a betegség kimenetele.

Az influenza egyik legsúlyosabb szövődménye a tüdőgyulladás. A legyengült immunrendszer és a légutak nyálkahártyájának károsodása miatt a baktériumok könnyen megtelepednek, így bakteriális felülfertőződés alakulhat ki. Jellemzően az orrmelléküregekben, középfül, illetve a hörgők és tüdők nyálkahártyával bélelt felületén szaporodnak el. A súlyos tüdőgyulladás következménye a tüdőtályog, továbbá a szív-, érrendszerre is átterjedhet a fertőzés. Gyermekeknél gyakori a gennyes középfülgyulladás kialakulása, illetve a csökkent immunvédekezés miatt további betegségekre is fogékonyak lehetnek.

Amennyiben az influenzára utaló tüneteket észleljük magunkon, érdemes azonnal orvoshoz fordulni! Az influenza jellemzően 1-2 hét alatt lezajlik, ezen időszakban ágynyugalmat és lázcsillapítást rendelhet el az orvos. A betegség ideje alatt nem csak a környezetében élők megóvása miatt ajánlott otthon maradni, hanem a saját egészség védelme érdekében is, ugyanis a legyengült immunrendszer következtében számos kórokozó válthat ki újabb megbetegedést.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük