Miért több az infarktus az ünnepek idején?

Az ünnepek közeledtével összegyűlnek a teendők: ajándékvásárlás, házimunka és az ünnepi fogások elkészítése. Ezen időszakban fokozott stressznek vagyunk kitéve, mivel a munkahelyi elfoglaltságokon túl az otthoni feladatok is felgyűlnek. A karácsonyi időszakban sokkal több szívinfarktusos esetet regisztrálnak, mint az év többi szakaszában, ennek oka többek között a túlzott stressz, a fokozott alkoholfogyasztás és a zsíros, sós ételek fogyasztása.

Magyarországon vezető halálokok közé tartoznak a szív-, érrendszeri megbetegedések. Főként a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas koleszterinszint, valamint az érelmeszesedés, ami nagyban hozzájárul a szívinfarktus és stroke kialakulásához. Szívinfarktus során a szív koszorúsereibe vérrög kerül, mely érelzáródást okoz. A csökkent véráramlás miatt a szívizom nem jut a vér által szállított elegendő oxigénhez és tápanyaghoz, mely helyi szövetelhalást okoz. A szívinfarktus jellemző tünete a mellkasi szorító fájdalom, verejtékezés és halálfélelem.

Karácsonykor jellemzően több alkoholt és zsírdús, sós ételeket fogyasztunk, így akinek már érelmeszesedése, magas vérnyomása és emelkedett koleszterinszintje van, fokozottan ki van téve a szívinfarktus kialakulásának. Az alkohol növeli a vércukorszintet, mely kedvezőtlenül befolyásolja a szervezet anyagcseréjét. A zsírbő ételek hozzájárulnak a triglicerid szint növeléséhez, így a már kialakult érelmeszesedést nagyban fokozzák. A stressz során növekszik a szívritmus, a megemelkedett pulzusszám negatívan hat az erek falára. Érelmeszesedéskor az érfal elveszíti rugalmasságát, így a kialakult plakk könnyen leválhat és vérrög képződést idézhet elő. A véráramba került vérrög elzáródást okoz, mely az adott terület vérellátását csökkenti.

Amennyiben a fent felsorolt panaszokat tapasztalod, javasolt kardiológus szakorvoshoz fordulni egy alapos kivizsgálás céljából. Az ünnepi fennforgás előtt még érdemes időt szánni egészségünk kivizsgáltatására, hogy a szabadságot nyugodtan tölthessük.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük