Tudnivalók a laborvizsgálatokról

A laborvizsgálatok során a vér, vizelet, széklet, és egyéb testváladékok mintái kerülnek elemzésre, amelyek által számos betegségre fényt deríthetnek. A következőkben összefoglaljuk a legfőbb laborvizsgálat típusokat, továbbá hogy mely betegségek diagnosztizálhatók általuk.

Vérvétel

Vérvétel útján kaphatunk képet a hormonszintekről, a vér alakos elemeinek számáról, autoimmun eredetű betegségek fennállásáról, fertőző kórokozók ellen kialakult ellenanyagtermelésről, allergénekkel szembeni érzékenységről, tumormarkerekről, és olyan élettani értékekről, mint vércukorszint, vérzsír szintek, stb.

Egyes vizsgálatokat éhgyomorra kell elvégezni, ugyanis az étkezés befolyásolhatja az eredményt. Rendszerint belgyógyász, endokrinológus, gasztroenterológus szakorvos írja elő a speciális laborértékek vizsgálatát, célzottan a páciens panaszainak függvényében.

Vizeletvizsgálat

A vizeletvizsgálattal a vese és húgyutak egészségéről tájékozódhatunk, az abban megjelenő fehérje, vörösvértest, glükóz bizonyos betegségekre utalhat. A húgyutakat érintő fertőző betegség esetén tenyésztést végeznek, hogy a húgyutakban megtelepedő kórokozó ellen célzott terápiát írhasson elő az urológus szakorvos.

Széklettenyésztéses vizsgálat

A székletvizsgálat célja az emésztőrendszer egészségének felmérése. Leggyakrabban a vizsgálat egyes kórokozók (pl. Salmonella), vér, féreg kimutatására szolgál, melyek jelentős diagnosztikai értékkel bírnak.

Testváladékok vizsgálata

Gyakori mintavételi eljárás irányul az orr-, és garatváladék vizsgálatára. Napjainkban a koronavírus kimutatására alkalmas vizsgálati módszer, valamint további kórokozók (pl. Streptococcus) felderítésére alkalmas.

Hüvelyváladék tenyésztésére sor kerülhet visszatérő, krónikus hüvelygyulladás, fertőzés esetén.

Férfi meddőség kivizsgálásának keretén belül kerül sor a spermium vizsgálatára, a hímivarsejtek állapotának meghatározására.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük