Milyen a karácsony egyedül?

A karácsony a szeretet és meghittség ünnepe. A magányosan élő időseknek lelkileg megterhelő lehet ezen időszak átélése, főleg azoknak, akik családjuktól távol, akár idős otthonban élnek. Ebben az időszakban kiemelten fontos az idősebb rokonok látogatása, valamint programok szervezése részükre. Az időskori depresszió nagyon gyakori, mivel az egyedüllét, az egészségi állapot romlása és az ebből adódó csökkent cselekvőképesség nagyban hozzájárul kialakulásához.

A hangulatingadozást okozhatja a téli időjárás is. Amennyiben idős családtagunk távol él tőlünk, az ünnepek alkalmával látogassák meg őt! A családi együttlét pozitívan hat a hangulatra, akár egy beszélgetés vagy séta a friss levegőn jótékonyan hathat a depresszió ellen. Különböző programok léteznek egyedülálló időskorúak számára, melyek a kikapcsolódást és feltöltést szolgálják. Karácsony előtt gyakoriak a kézműves foglalkozások, zenés estek, templomi összejövetelek, melyeken való részvétellel a mindennapok színesíthetők.

A magány nem csak az időskorúakat érinti, hanem a fiatalabb korosztályt is. Magyarország lakosságának 4%-a depressziós. A karácsony közeledtével még több reklám szól a családról és párkapcsolatról, így az egyedülállók számára lelki megterhelést róhat ennek látványa. Az ünnepek ideje alatt látogassuk meg barátainkat és családtagjainkat, vagy akár egy kirándulással is tölthetjük a karácsony napjait. A társaság és környezetváltozás jótékonyan hat a magány ellen, az élmények pedig szép emlékké varázsolják a szeretet ünnepét.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük