Karácsonyi étkezés – mire ügyeljünk?

Karácsonykor számos hagyományt tartunk, így az ünnepi menü esetén is. A hagyományos ünnepi ételek jellemzően magas szénhidrát és zsír tartalmúak, melyek megnehezítik az emésztést. Emellett hajlamosabbak vagyunk nagyobb mennyiséget enni, a több fogásos ebédek és vacsorák végig kóstolása okán is. Egészségünkre ezen időszakban is ügyelni kell, legfőképp ha valamilyen alapbetegséggel küzdünk. A következőkben összefoglaltunk pár hasznos tanácsot, amiket ajánlott észben tartani az ünnepi asztalnál.

Az első és legfontosabb tényező a mértékletesség. Egyszerre nagy mennyiségű étel elfogyasztása megterheli az emésztőrendszert, így ajánlott többször és kevesebb mennyiséget fogyasztani.

Az ételkészítés során alkalmazzunk zsírszegény termékeket, valamint a zsírszegény konyhatechnológiák (pl. sütőzacskóban és roston sütés) alkalmazását részesítsük előnyben. A süteményeket zablisztből vagy teljes kiőrlésű lisztből készítsük, amelyek alacsonyabb szénhidrát-, magasabb rosttartalommal bírnak a búzaliszttel szemben. A csípős, túlzott fűszerezés ingerelheti a gyomor nyálkahártyáját, így annak használatakor is tartsunk mértéket.

Cukorbetegség esetén különösen figyelni kell a szénhidrát bevitelre, az előírt diéta betartása az ünnepnapokon is elengedhetetlen. Karácsony előtt hasznos lehet dietetikushoz fordulni, aki személyre szabott étrendi tanáccsal, valamint ünnepi, diétás receptekkel is elláthatja a pácienseket.

Különböző szív-, és érrendszeri betegségek, úgy mint magas vérnyomás, érszűkület, stb. esetén fokozottan ügyelni kell a koleszterinbevitelre, továbbá az alkoholfogyasztásra.

Amennyiben valamilyen alapbetegséggel küzdünk tanácsos lehet az ünnepek előtt meglátogatni kezelő orvosunk rendelőjét. A kontroll vizsgálat alkalmával érdeklődjön orvosától, hogy az ünnepek alatt mire ügyeljen, továbbá különböző vizsgálatok elvégzése képet ad jelenlegi egészségi állapotáról. Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem, az időjárás ellenére szakítsunk időt minden nap a sportra.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük