Téli balesetek: néha törik, néha szakad

Télen az időjárás is változékonnyá válik, hol a ködös, esős idő, hol a havas időjárás okoz nehézségeket a mindennapokban. A csúszós utak, a nehezített látási viszonyok által télen gyakoribbak a végtagtörések és zúzódások, melyek azonnali orvosi ellátást igényelnek.

A csúszós utakon könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat, így az esés következtében rándulás, ficam, valamint csonttörés is keletkezhet. Rándulás esetén az ízületi fej eltávolodik az ízületi vápától, ám rövid időn belül visszakerül helyére. Ficam esetén azonban az ízületi fej rendellenes helyzetben marad, annak helyreállítását kizárólag traumatológus szakorvos végezheti el. A végtagtörés szintén azonnali ellátást igényel, ugyanis ha súlyos vérzés is kíséri, műtétre is szükség lehet. A nyílt törések esetén a bőr folytonossága megszakad, mivel a csontvég átszakítja a bőrt. Zárt törésnél a bőr ugyan nem sérül, azonban a csontok szétválása során az erek is sérülhetnek, belső vérzést előidézve. A csonttörést hajlamosítja a csontritkulás, amikor a csont tömör állománya szivacsossá, így könnyen törhetővé válik. Ez főként idős korban jelent veszélyt, ugyanis a 60 év feletti korosztály mintegy egyharmadát érinti.

A téli sportok kedvelői főként síelés és snowboardozás során vannak kitéve különböző baleseteknek. Síelés közben leggyakrabban térdszalag szakadás alakul ki, mivel a sítalpon a lábfej rögzített állapotban van, a lábszár és térd rendellenes elmozdulása pedig szalagszakadást okoz. Attól függően, hogy külső vagy keresztszalag szakadt el, kezelése jellemzően műtéti úton történik. A téli sportok alkalmával ajánlott védősisakot hordani, ugyanis az esetleges összeütközések súlyos agyrázkódást és koponyasérülést okozhatnak.

Télen fokozottan ügyeljünk magunkra, a havas utakon közlekedjünk óvatosan. A téli sportok szerelmesei kezdjék bemelegítéssel a síelést, hogy elkerüljék a hirtelen bekövetkező baleseteket. A sípályákat kizárólag nappal ajánlott használni, mivel naplemente után jelentősen romlanak a látásviszonyok, melyek fokozzák a balesetek kialakulását.

Ha megtörténik a baj, keresd fel a baleseti sebészetet, hogy mihamarabb ellássák a sérülésed!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük