Újévkor az egészségünkért fogadkozunk

Új év, új élet! Mondják sokan az új esztendő beköszöntével, ezzel együtt fogadalmakat téve. A fogadalmak betartásához akaraterő és kitartás szükséges, de kellő motivációval a magunknak tett ígéretek betarthatók. A legtöbben egészségmegőrzéssel kapcsolatosan határozzuk el magunkat nagyobb változtatásokra, a következőkben ezeket foglaljuk össze.

Fogyás

Az újévi fogadalmak legtöbbje a fogyást tűzi ki célul, ám sajnos sokszor a kezdeti lendület alább hagy, és végül az étkezésünkön nem változtatunk semmit. Tanácsos kis lépésekben kezdeni az étkezés megváltoztatását, mivel a hirtelen kezdett megszorításoknak önsanyargatás lesz a vége. A táplálkozási szokások felmérését érdemes dietetikus szakemberre bízni, aki elsőként felveszi a táplálkozási anamnézist, testösszetétel mérést végez, továbbá az esetlegesen meglévő betegségekhez hangoltan állít össze megfelelő étrendet. A túlsúlyhoz gyakran társul magas vérnyomás és cukorbetegség, így a diéta nem csak a fogyást célozza meg, hanem a kialakult társbetegségek étrendi kezelését is.

Eleinte kezdjük bevezetni a napi ötszöri, 3 fő és 2 kisétkezést. A reggelit sokan kihagyják, ami a vércukorszintet kedvezőtlenül befolyásolja. A vércukorszint ingadozás hozzájárul az inzulinrezisztencia, majd a cukorbetegség kialakulásához. Ajánlott több zöldséget és gyümölcsöt beiktatni az étrendbe, továbbá teljes kiőrlésű gabonaféléket választani. A heti 0,5 kg fogyás ajánlott, ugyanis a drasztikus mértékű fogyás az egész szervezetre negatív hatással van.

Rendszeres sportolás

A fogyás után a második leggyakoribb fogadalom a sportolás rendszeressé tétele. Ajánlott naponta minimum fél óra intenzív sport végzése, továbbá ülőmunka végzése esetén óránként mozgassuk át végtagjainkat! Télen a hideg idő sokszor visszatart az edzés elkezdésétől, de a kinti sport helyett bátran végezhetünk benti sportokat is, mint aerobic, fallabda, továbbá úszás.

Káros szenvedélyről való leszokás

Főként a dohányzásról való leszokást határozzuk el év elején. Ilyenkor lehetőleg kerülni kell azokat a társaságokat, ahol vannak dohányzók, mert annál nagyobb a visszaszokás esélye, ha mellettük töltjük az időnk jelentős részét. Megoldásként szolgálhatnak a nikotin tartalmú rágógumik, valamint a nikotintapasz, ám ezeken kívül a leszokás elhatározása a legfontosabb.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük