Kezdd az évet szűrővizsgálatokkal!

Az újévi fogadalmakat legtöbben az egészség terén határozzuk el, érdemes az év elején letudni a szűrővizsgálatokat! A betegségmegelőzést, illetve korai diagnosztizálást szolgálják a szűrővizsgálatok, vannak ajánlott és kötelezően elvégzendő ellátások. Egyes munkakörök betöltéséhez szintén szükség van egyes szűrővizsgálat elvégzésére, a következőkben összegyűjtöttük a leggyakoribb vizsgálattípusokat.

Már iskolás korban kötelező a gyermekeknek évenként fogászati szűrővizsgálaton részt venni. A vizsgálatot az iskola egészségügyi szolgálata szervezi az illetékes fogászati rendelőnél. A gyermekek egészségtudata és a prevenció fontossága ebben a korban jól alakítható, így felnőttkorra nyitottabban állnak hozzá az egészségügyi ellátásokhoz.

21 éves kortól ajánlott a nőknek évente méhnyakrák-szűrésen részt venni. Az emlő önvizsgálatát havonta ajánlott elvégeztetni, 45 éves kor felett pedig mammográfiás vizsgálatra jelentkezni. Utóbbira meghívót kapnak a 45. életévüket betöltött nők, jellemzően a lakossági szűrővizsgálat megszervezését a helyi szervek bonyolítják le. 50 éves kortól ajánlott vastagbéltükrözés vizsgálatot elvégeztetni, valamint ettől a kortól férfiaknak javasolt a prosztatavizsgálat is.

Az életkorhoz nem köthető szűrővizsgálatok, úgy mint szemvizsgálat, anyajegy szűrés, laborértékek meghatározása (főként vérzsírok, koleszterin), tüdőszűrés egyéni elhatározás alapján, továbbá munkaköri alkalmasság feltételeként elvégzendő vizsgálatok közé tartoznak. Prevenció szempontjából ajánlott ezen vizsgálatokat is évente elvégeztetni, így biztos képet kapva egészségi állapotunkról. Az idejében diagnosztizált betegségek eredményesebben kezelhetőek, és általa a szövődmények is csökkenthetők.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük