Egészségügyi alkalmassági vizsgálatok

A foglalkozás-egészségügyi, más néven üzemorvosi vizsgálatok a munkavállaláshoz szükséges egészségügyi alkalmasság megállapítására irányulnak. Számos munkakör, mint például egészségügyi, járművezetői, veszélyes anyagokkal foglalkozó szakmák betöltésének feltétele, hogy a munkavállaló egészségügyileg megfeleljen. A következőkben összefoglaljuk azokat a vizsgálatokat, amelyeket foglalkozás-egészségügyi szakorvos végez.

Belgyógyászati vizsgálat

Leggyakoribb belgyógyászati vizsgálatok közé soroljuk az EKG-t, hallás mérést, vérnyomás mérést, laborvizsgálatot, továbbá kiterjedhet idegrendszeri és pszichológiai vizsgálatra is.

Azon munkakörök, amelyek fegyvertartási engedélyhez kötöttek, szükséges évente részt venni pszichológiai konzultáción, az alkalmasságot ez esetben a pszichológus határozza meg.

Szemészeti vizsgálat

Látásvizsgálatot rendelhet el a munkáltató, amennyiben számítógép előtt töltünk több, mint 4 órát, továbbá pilóta, egyes honvédelmi szakmák is kötelezik a munkavállalót szemvizsgálatra. A munkáltató biztosíthat a dolgozó számára védőszemüveget, szemész szakorvos állapítja meg a szükséges dioptriát.

Tüdőröntgen

Tüdőszűrő vizsgálatra legtöbb szakmában szükség van, érvényességi ideje egy évig terjed. Egyes munkakörök foglalkozási ártalommal járnak, így a dolgozó egészségvédelmét is szolgálják az üzemorvosi vizsgálatok.

A foglalkozás-egészségügyi szakorvos elsőként felveszi az anamnézist, fizikai vizsgálatot végez, majd elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Amennyiben hamarosan lejár munkaalkalmassági engedélyed, úgy ne feledkezz meg azt megújítani még év elején!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

1 comment on “Egészségügyi alkalmassági vizsgálatok

  1. Sport-kiegeszitok

    Lenyűgözött, hogy a témát hogyan mutatták be a cikkben. A weboldalra belépve reméltem, hogy tanulhatok még valamit, és nem csalódtam. Hasonló bejegyzéseket olvasva az interneten eltévedhet …

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük