Bőrápolási tippek télre

Szervezetünk kültakarója a bőr, védelmet nyújt számunkra különböző hatásoktól. Télen a hideg időjárás hatására hajlamos kiszáradni, ugyanis a faggyúmirigyek működése csökken, a vérkeringés pedig lelassul. Ez által télen fokozottabb figyelmet kell fordítani a bőrápolásra, hogy elkerüljük a bőr berepedezését, és elfertőződését.

A bőr szárazságát télen több tényező is kiváltja. A hideg levegő hatására a bőrt tápláló erek összeszűkülnek, így tápanyag ellátása csökken. A faggyúmirigyek működésében is változás áll be, ugyanis télen a faggyútermelés aktivitása csökken, így a bőrt védő zsírréteg elvékonyodik. A beltéri száraz levegő elvonja a bőrfelszínről a nedvességet, így tovább fokozva a bőr kiszáradását. A kiszáradt, érzékeny bőr berepedezhet, mikrosérülések keletkezhetnek rajta. Amennyiben nem ügyelünk kellően a higiéniára, ezek a sérülések akár el is fertőződhetnek.

Ennek megelőzése érdekében naponta gondoskodjunk a bőr hidratálásáról. Tanácsos bőrgyógyász szakorvos véleményét kikérni, hogy a saját bőrtípusunkra, és az esetlegesen fennálló bőrproblémáinkkal társítva mely készítmény a leginkább hatásos. A zsíros állagú krémek kevésbé hatékonyak, ugyanis nem tudnak a bőr rétegeibe beszívódni, továbbá réteget képeznek a bőrfelszínen, mely által a nedvességet is megkötik. A bőrhidratáláson túl ügyeljünk a levegő párásítására. A forró víz ugyancsak fokozza a bőr kiszáradását, így ajánlott a forró vizes fürdő helyett a zuhanyt választani. A téli időszakban se hanyagoljuk a szabad levegőn való tartózkodást, a réteges öltözködéssel megtartjuk testünk hőmérsékletét, így óvjuk bőrünk egészségét is.

A bőrszárazság télen gyakran előforduló egészségügyi probléma. Meglévő betegségek, úgy mint cukorbetegség, ekcéma, érrendszeri megbetegedések, pajzsmirigy alulműködés gyakran járnak bőrszárazsággal, amelyet a hideg időjárás még inkább előidéz. Amennyiben a panaszok súlyosbodnak, ajánlott felkeresni egy bőrgyógyászati rendelést, hogy a kivizsgálás alkalmával pontos diagnózist kapj bőröd állapotáról.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük