Nem segít az otthoni kúra? Irány az orvos!

A téli időszakban fogékonyabbak vagyunk a felsőlégúti megbetegedésekre, különböző kórokozók válthatnak ki gyulladást. Nátha esetén otthonunkban is kúrálhatjuk magunkat, azonban súlyosabb tünetek jelentkezése esetén ne habozzunk felkeresni egy szakorvosi rendelőt.

A hideg időjárás hatására az erek összeszűkülnek, a légutat borító nyálkahártya így könnyen sebezhetővé válik. A beltéri száraz levegő tovább csökkenti a nyálkahártya védekező képességét, ugyanis annak kiszáradása megfelelő táptalajt nyújt a fertőző ágenseknek. Jellemző panaszok az orrfolyás, köhögés, orrdugulás, amelyet a házi patikában található készítményekkel, gyógyteákkal eredményesen kezelhetünk. Láz, hurutos köhögés, hát-, és mellkasfájdalom azonban tüdőgyulladásra is utalhat, amellyel mielőbb ajánlott orvoshoz fordulni. Tüdőgyulladást okozhat vírus és baktérium is, kezdetben száraz köhögés, hidegrázás, láz, és izomfájdalom lép fel. Súlyosabb esetben nehézlégzés, magas láz, verejtékezés és légszomj is felléphet, amely azonnali ellátást igényel. A betegség kimenetele függ a társbetegségek meglététől, úgy mint szív-, érrendszeri betegségek, diabétesz, krónikus tüdőbetegségek, immunhiányos állapotok esetén fokozott kockázatnak van kitéve a beteg.

A hideg idő ellenére se kell lemondanunk a szabadidős tevékenységekről, azonban ügyeljünk a réteges öltözködésre! Válasszunk pamut anyagból készült ruhadarabokat, amelyek megtartják a test hőmérsékletét, így megelőzve a lehűlést. Amennyiben a nátha jeleit észleljük magunkon, enyhítsük a tüneteket természetes gyógymódokkal, azonban a panaszok súlyosbodása esetén forduljunk azonnal orvoshoz. Az időben történő kezeléssel megelőzhetőek a súlyosabb szövődmények, amelyek akár életveszélyessé is válhatnak.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük