Kicsik a szabadban: így óvjuk gyermekünket

A jó idő beköszöntével egyre többet tartózkodunk a kinti, friss levegőn, azonban számos balesetveszély leselkedhet ránk. Akár egy túra alkalmával, akár csak a helyi játszótéren különös figyelmet kell fordítani saját, és gyermekünk egészségére. A következőkben a leggyakoribb veszélyforrásokat ismertetjük, és azok kezelési lehetőségeit.

A tavasz érkezésével egyre többször vágyunk a szabadba. Nem csak a túrázás során, hanem az otthoni kertben is gondolnunk kell a kullancsokra és a darazsakra. A gyerekek kinti játszása után alaposan vizsgáljuk át őket, főleg a végtagok hajlatait, kullancs után kutatva. A kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás súlyos kimenetelű lehet, így ajánlott kullancsriasztó spray-vel befújni a csemetéket mielőtt kimennek az udvarra. A darázscsípés allergiás reakciót válthat ki, így javasolt kalciumot tartani a házi patikában. Amennyiben a csípést követően súlyos tünetek, mint például nehézlégzés, remegés, ajkak duzzanata és hányás alakul ki, úgy azonnal hívj mentőt.

A szabadban való önfeledt játék során gyakoribbak az esésből eredő sérülések. A kisebb horzsolásokat otthonunkban is elláthatjuk, ehhez sebfertőtlenítő szerre és kötszerre, ragtapaszra lesz szükség. A sérülés környékét tisztítsd meg, és az esetleges szennyeződéseket távolítsd el steril csipesszel. Ezt követően a sebet fertőtlenítsd le, majd helyezz rá fedőkötést. Amennyiben a kötés elszennyeződik, cseréld le új, steril kötésre. A gyerekek nehezebben viselik a kötszert magukon, fontos elmagyarázni nekik, hogy nem szabad eltávolítani addig a kötést, amíg a seb be nem gyógyul. Amennyiben a sérülés nagyobb bőrfelületet érint, és akár csonttörés is társul, úgy mielőbb szakorvosi ellátásra lesz szükség.

A napsütéses időben sem kell lemondanunk a kinti játékról, azonban fokozottabb figyelmet kell szentelnünk a gyerekek védelmére. A házi patikában ajánlott sebfertőtlenítőt, kullancs és szúnyogriasztót, kötszereket tartani, hogy a váratlanul bekövetkezett kisebb sérüléseket elláthassuk.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük