A leggyakoribb ételallergiák

Az ételallergia a gyermekek 7%-át, a felnőttek 1%-át érinti. Az ételallergia során az ételben lévő allergénre a szervezet immunreakciót indít, heves tüneteket okozva. Jellemző tünetei a csalánkiütés, ekcéma, felső légúti panaszok, valamint az életveszélyes anafilaxiás sokk. A következőkben a leggyakrabban előforduló ételallergiákat ismertetjük, valamint azok vizsgálati módszereit.

Gyermekkorban leggyakrabban a szója, mogyoró, tej, tojás és halfélék váltanak ki allergiás reakciót. Tejallergia esetén beszélhetünk a tejfehérje (kazein) és a tejsavó fehérjék okozta allergiáról. Első tüneteket már újszülött korban adhat az anyatejen keresztül átjutott fehérje által. Véres széklet, bőrkiütés, a gyermek nyugtalansága hívja fel a szülő figyelmét leggyakrabban, a kivizsgálás miatt gyermek gasztroenterológus szakorvost mielőbb fel kell keresni. Tejallergia esetén minden állattól származó tejet ki kell zárni az étrendből, továbbá tejtermékeket, mint túró, sajt, tejföl, tejszín és joghurt.

A mogyoró allergia az egyik legveszélyesebb ételallergia, ugyanis gyakran okoz súlyos tüneteket. Főként gyermekkorban alakul ki, és élethosszig fennáll. Minden olyan élelmiszert, amiben mogyoró, mogyorófélék vannak, ki kell iktatni a gyermek étrendjéből, továbbá ügyelni a keresztszennyeződésre az ételek készítésekor.

A tojásallergia gyakran felnőttkorra enyhül, vagy akár tünetmentessé is alakul. Leggyakrabban bőrkiütést okoz, de kiválthat hasi panaszokat is. Tojásallergia esetén gyakran előfordul allergiás reakció a csirkehúsra is, így átfogó kivizsgálást kell kérvényezni a szakorvostól.

Az ételallergia kivizsgálására több módszer létezik. A Prick teszt során az alkaron végeznek bőrpróbát, a bőrre jutatott allergén amennyiben reakciót vált ki, úgy a diagnózis felállítható. Provokációs teszt ugyancsak használatos ételallergia kivizsgálásra, továbbá étkezési napló írásával és a panaszok egyidejű feljegyzésével is fény deríthető a keresett allergiára.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük