Nem látja a táblát? Nem az első pad a megoldás!

A szemészeti szűrővizsgálat már gyermekkorban esedékes, jellemzően az általános iskolát megkezdve jutnak el a gyermekek szemész szakorvoshoz először. Látásromlás azonban már óvodás korban is jelentkezhet, melyre eleinte a szülő fel sem figyel. Jellemző tünetek a gyermek látászavarára, hogy gyakran panaszkodik fejfájásra, a játékok felé bizonytalanul nyúl, valamint túl közelről vagy távolról nézi a tárgyakat. A tanulási nehézségek gyakori oka szintén a látászavar lehet, ugyanis ha nem látja élesen a táblára írt betűket a gyermek, akár tévesen is tanulhatja meg a tananyagokat.

A leggyakoribb gyermekkorban előforduló szembetegség a myopia, azaz rövidlátás. Myopia esetén a közeli tárgyakat élesnek, a távolikat homályosnak látja a kisgyermek. A myopia kialakulását több tényező is elősegíti, mint például a genetikai hajlam, rossz fényviszonyok olvasás közben, valamint egyes betegségek, például cukorbetegség. A szem tengelyének megnyúlása, a szemizmok gyengesége, valamint a szemlencse állapota is meghatározza a látás élességét. A rövidlátás korrigálása szemüveg felírásával történik, továbbá a későbbiekben lézeres szemműtétet is végrehajthatnak. A szemészeti kivizsgálás alkalmával a szemész szakorvos megállapítja a szem fókuszáló képességét, esetleges elváltozásait. A vizsgálatot követően rendeli el a megfelelő dioptriájú szemüveget, illetve a későbbiekben kontaktlencsére is lecserélhető a szemüveg.

A rövidlátás a gyermekek 20-25%-át érinti, így kiemelten fontos már csecsemőkorban a szem egészségi állapotára irányuló szűrővizsgálat elvégzése. A szülőnek figyelemmel kell kísérnie csemetéje panaszait, mozdulatait, amelyek esetlegesen a látászavarra utalhatnak. Az időben történő diagnosztizálással a további fejlődés elősegíthető, elkerülve ez által a hibásan betanult cselekvéseket, továbbá az iskolai teljesítményt.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük