miért nem mindegy covid nátha megfázás

Miért nem mindegy, hogy náthás, influenzás vagy COVID-os vagy?

Ősszel és télen náthás tünetekkel rengetegen küzdenek. De vajon egyszerű nátha, influenza vagy éppen a változatos tüneteket produkáló COVID-19 gyötör? Mik azok a jelek, amelyek egyértelműen egyik, avagy éppen a másik légúti megbetegedésre utalnak? Fontos-e, hogy tudjuk éppen melyiktől szenvedünk?

A megfelelő kezelés érdekében mindenképpen jó tisztában lenni azzal, hogy ezek a légzőszervrendszeri megbetegedések pontosan milyen tüneteket produkálnak.

Megfázás vagy influenza?

Miben más az influenza?

Koronavírus tüneteinek jellemzése

Az alapszabály

Megfázás vagy influenza?

Rengetegféle náthavírus van és ezek egyike okozza azokat a tüneteket, pl. orrfolyást vagy bedugult orrot, fáradtságot, torokfájást, hőemelkedést, amelyet megfázásként vagy meghűlésként (vírusos rhinitisz) szoktunk emlegetni.

Amikor elkapjuk a vírusos rhinitiszt, az azt jelenti, hogy korábban azzal az adott vírussal a szervezetünk még nem találkozott, de amikor kialakul a meghűlés, az immunrendszerünk ellenanyagot termel, ami alapján a szervezetünk ezt a vírust már be tudja azonosítani a legközelebbi „találkozáskor” és azonnal védekező mechanizmust indít a vírustámadás ellen. Ez ellen a vírus ellen így már van védettségünk, de a nagy számú vírusváltozat miatt szinte folyamatosan újabbakkal szembesül a szervezetünk, ami miatt rendszeresen leszünk náthásak.

A gyerekek, és a közösségben sok időt töltő felnőttek akár sorozatosan elkaphatják a náthát.

Bár jellemzően ősztől kezdődik a „nátha szezon” a megfázásnak egyáltalán nem az az oka, hogy a környezet hőmérséklete alacsony, hanem azért támad meg a nátha vírus, mert a szervezetünk és az orrnyálkahártyánk, vagy a torkunkat bélelő nyálkahártya lehűl. Ez azt jelenti hogy nyáron sem leszünk kevesebb eséllyel náthásak, mint télen.

A vírusos rhinitisz terjedhet egyszerűen kézfogással is, vagy egy tüsszentéssel is gyorsan gazdát cserél a nagy sebességgel a levegőbe kerülő betegséget okozó vírus.

A hirtelen tüneteket produkáló influenzafertőzéssel ellentétben a megfázás lassan alakul ki. Minél inkább elszaporodnak a szervezetben a vírusok, annál többféle és annál súlyosabb tűnetet produkálunk.

A vírusok a lehűlés miatt elvékonyodó orrnyálkahártyán keresztül támadnak. Ezt orrfacsaró, akár tüsszögést is kiváltó viszketés jelzi. Az egyre intenzívebbé váló vírustámadással párhuzamosan kezd orrváladékot termelni a duzzadt orrnyálkahártya, emiatt tüsszögünk sokat ilyenkor.

Enyhe láz vagy torokfájás is kísérheti az orrfolyással vagy éppen orrdugulással járó náthát.

Gyakran követheti ezt a vírusfertőzést bakteriális felülfertőzés.

Miben más az influenza?

A hasonló tünetek miatt gyakran nehéz megkülönböztetni a náthát és az influenzát.

Az influenzás megbetegedést is az okozza, hogy a légutak nyálkahártyáját megtámadják a vírusok és ott elszaporodnak.

Míg a vírusos rhinitisz elsődlegesen az orrüreget érinti, az influenza megbetegíti a légzőszervrendszer alsóbb traktusait is.

Az influenza teljesen más ütemben alakul ki, mint a nátha.

A nátha fokozatosan és lassú ütemben hatalmasodik el az emberen, de a tünetek is jóval enyhébbek, mint az influenzás megbetegedésnél. Az orrfolyást követi a torokfájás, majd a köhögés, de láz csak nagyon ritkán tapasztalható. Mivel rengetegféle vírus okoz megfázást, oltással nem tudunk védekezni ellene, hanem egy szezonban akár többféle nátha vírussal fertőződve sokszor is meghűlhetünk.

Ezzel szemben az influenza gyorsan ledönti a lábáról a beteget, aki annyira gyengének érezheti magát, hogy szinte az ágyból is alig bír felkelni.

Súlyosabb tüneteket, magas lázat és izomfájdalmat, orrdugulást és erős torokfájást, valamint általános gyengeséget kiváltó influenzát csak néhány féle, nevezetesen az A-, B- és C-típusú vírus okozza.

A világméretű járványokat, ezek közül csak az egyik típus, az A-típusú influenzavírus vált ki.

A B-típusú influenzavírus kisebb földrajzi területre korlátozódva fertőz.

Az influenza C típusa szinte csupán egyedi esetekért felelős.

Immunrendszerünk képes emlékezni arra az influenzavírusra, amelyik korábban már megbetegítette, és a termelt ellenanyag révén hatékony védelmet képes nyújtani, ha később ugyanazzal a vírussal találkozik a szervezetünk. Az influenza ellen létezik védőoltás. Az influenza elleni védőoltást az őszi-téli influenza szezont megelőzően, évente érdemes felvenni és ismételni, a mutálódó vírusok miatt.

Fontos megkülönböztetni az eltérő jellegű betegség tüneteket a megfelelő kezelés és megelőzés érdekében.

Bizonyos mértékben védekezhetünk a fentiekben ismertetett megbetegedésekkel szemben rendszeres kézmosással is és azzal, ha a betegek távol maradnak a közösségtől. Az Influenzával szemben pedig a higiénián túl a vakcinázás is hatékony megelőzést biztosíthat.

COVID tüneteinek jellemzése

A SARS-CoV-2 koronavírus világméretű járványt, pandémiát okoz. Ez a vírus felelős a covid megbetegedésekért, amelynek tünetei hasonlóak az influenzáéhoz ugyan, de a tünetek változatosak és intenzitásuk akár személyenként is eltérő lehet.

Van olyan változata, amely elsődlegesen szemgyulladást, hasmenést, vagy esetenként bőrkiütést okoz.

Különösen veszélyes a csecsemőkre és a kisgyermekekre az RS-vírus. Ez a kórokozó nemcsak a felsőlégutakat támadja meg, hanem a légutak alsó traktusait is.

Ezeknek a vírusfertőzéseknek változatos tünetei között említhetjük a torokfájást, orrfolyást, köhögést, tüsszögést, heves fejfájást, szokatlanul erős könnyezést, hőemelkedést és az ólmos végtagfájdalmat.

Az alapszabály

Bármelyik tünetegyüttest tapasztaljuk is, mindegy, hogy melyik vírus betegít meg bennünket, fontos, hogy maradjunk néhány napig otthon.

Nemcsak másokat fertőzhetünk meg könnyedén, hanem mi magunk is felülfertőződhetünk munkába vagy iskolába menet; állapotunk emiatt jelentősen súlyosbodhat. Helytelen tehát betegen dolgozni menni.

A koronavírus is hasonló tüneteket mutathat az influenzához, és a fertőzések száma növekszik. Az új variánsok különféle tüneteket okozhatnak. Ezekről érdemes a háziorvosnál tájékozódni.

Bármilyen gyanús tünet esetén kérjük ki orvosunk véleményét és tanácsát. Az időben történő felismerés a mielőbbi teljes gyógyulás érdekében kulcsfontosságú lehet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük