összegtérítéses egészségbiztosítás

Ezt kell tudnunk az összegtérítéses egészségbiztosításról!

Az egészségünkkel kapcsolatos kockázati események nemcsak a fájdalmas gyógyulási időszak vagy a lelki nehézségek rémével fenyegetnek, hanem komoly anyagi következményeket is magukkal hozhatnak

Egyrészt a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök összeadódva meglehetősen nagy kiadást jelenthetnek, másrészt a táppénzre kerülés miatt lecsökkenhet a szokásos bevételünk. A betegszabadság alatt (amely egy alkalmazotti jogviszonyban lévőnek legfeljebb évi 15 nap lehet) megkapjuk a fizetésünk minimum 70 százalékát, míg a táppénzre kerülés csak 50-60 százalékot jelent.

A többletkiadások fedezésére és a kiesett bevételünk pótlására hatékony eszközt kínál az összegtérítéses egészségbiztosítás, hiszen ennek a biztosítási terméknek a segítségével vészterhes időkben is garantálhatjuk az anyagi stabilitásunkat.

Hogyan működik az összegtérítéses egészségbiztosítás?

Az összegtérítéses egészségbiztosítás olyan biztosítási forma, amely pénzbeli kifizetést nyújt a szerződésben meghatározott kockázati események bekövetkezte esetén. Kockázati esemény a különböző típusú betegségektől kezdve a műtéteket át a kórházi tartózkodásig bármi lehet.

Amikor összegtérítéses egészségbiztosítást kötünk, akkor egy rendszeres díjat fizetünk a biztosító részére. Amennyiben betegség vagy baleset miatt egészségügyi ellátásra szorulunk, a biztosító pénzbeli összeget fizet, amelyet szabadon felhasználhatunk például a szükséges orvosi költségek fedezésére vagy a gyógyszereink kifizetésére. Az összeg mértéke általában a biztosítási szerződésben meghatározott összeg vagy meghatározott arány a keletkezett költségekből.

Az összegtérítéses egészségbiztosítás rugalmasabb lehetőséget nyújt a betegeknek az egészségügyi ellátás finanszírozására. Mivel a biztosított szabadon dönthet arról, hogy milyen orvosi szolgáltatásokat vesz igénybe, nincsenek szigorúan meghatározott előzetes jóváhagyási eljárások vagy hálózatok, amelyekhez kötve lenne. Emiatt a biztosított szabadon választhatja meg az orvosi szolgáltatót és a kezelést, amelyet a legmegfelelőbbnek tart

Az összegtérítéses egészségbiztosítás előnyei közé tartozik az anyagi biztonság, mivel a biztosított pénzbeli támogatást kap a kezelések költségeinek fedezésére. Ez lehetővé teszi számára, hogy jobb minőségű orvosi ellátást kapjon vagy alternatív gyógyászati módszereket próbáljon ki. Emellett a betegség okozta kiesési idő vagy rehabilitációs költségek is kompenzálhatók. Ezen kívül lehetősége van arra, hogy a kapott összegből a mindennapi megélhetéséhez szükséges dolgokat fedezze, hiszen az összeg a felhasználás szempontjából sincsen feltételekhez kötve.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az összegtérítéses egészségbiztosítás feltételei és kifizetései a biztosítótársaságoktól függően változhatnak. Ajánlott alaposan áttekinteni a biztosítási szerződést, hogy megértsük a kifizetések és a fedezet korlátait, valamint az esetleges kizárásokat. Emellett a megfelelő orvosi dokumentációk és számlák benyújtása szükséges a kifizetések igényléséhez.

Ne felejtsük el, hogy az összegtérítéses egészségbiztosítás működése utófinanszírozáson alapszik, azaz a biztosító csak az esemény megtörténte után fizet, amennyiben az esetet a megfelelő dokumentációval igazoljuk. Ez azt jelenti, hogy a felmerülő egészségügyi költségeket első körben nekünk kell rendezni, és ezeket a kiadásokat később visszatéríti a biztosító.

Mire fizet az összegtérítéses egészségbiztosítás?

A szolgáltatások köre attól függ, hogy az egészségbiztosító által kínált csomagok közül melyiket választjuk. Vannak drágább és az, egészséggel kapcsolatos lehetséges események széles körére kiterjedő csomagok, de találhatunk olyan opciókat is, amelyek csak az alapszolgáltatásokat kínálják, viszont jóval olcsóbbak, mint a többi lehetőség.

Az összegtérítéses egészségbiztosításoknak van olyan változata is, amelyben nincsenek meghatározva előre a kockázati események, hanem mi választhatjuk ki, hogy milyen történésekre legyen érvényes a szerződésünk, és mekkora legyen a biztosítási összeg. Természetesen ezt a rugalmasságot meg kell fizetni, úgyhogy az ezen típusú termékek jellemzően drágábbak, mint az előre összeállított csomagok.

A legjellemzőbb kockázati események a napi kórházi tartózkodás, a műtétek a csonttörés, a rokkantság és a súlyosabb betegségek után kapott térítés. Vannak olyan kiterjedtebb változatai az egészségbiztosításoknak, amelyek például gyermekszülésre vagy őssejtlevételre is érvényesek.

Az összegtérítéses egészségbiztosításnak vannak olyan kiegészítő elemei, amelyek a kritikus betegségekre szólnak (ilyenek például a szív- és érrendszeri vagy a rákos megbetegedések). Ne felejtsük el, hogy az ilyen típusú betegségek külföldi gyógykezelésére specializálódott egészségbiztosítási típusok is léteznek, és ha teljeskörű védelemre vágyunk, akkor érdemes inkább ilyen típusú szerződést kötni.

Fontos kiemelni, hogy az önálló egészségbiztosítások jellemzően nem fizetnek a biztosított halála esetén, ez a szolgáltatás csak akkor érhető el, ha egy élet- vagy balesetbiztosítással kombinált termékről van szó.

Mennyibe kerül az összegtérítéses egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítások díjszabását többféle tényező befolyásolja. Nem mindegy például, hogy mennyi idősek vagyunk, mennyire élünk egészségesen (például vannak-e káros szenvedélyeink és sportolunk-e rendszeresen), mi a foglalkozásunk (és mennyire kockázatos egészségügyi szempontból a munkánk), egyéni vagy csoportos szerződést kötünk-e illetve mekkora a futamidő.

A havi biztosítási díj rendszerint 2 és 10 ezer forint között mozog, de akár a negyedévente, félévente vagy évente történő fizetési módozatot is választhatjuk.

A biztosítási díj szempontjából fontos megismerkedni a tartamos és a tartam nélküli biztosítási típusokkal. Ha tartam nélküli szerződést kötünk, akkor a biztosító minden évforduló előtt díjat emelhet vagy akár fel is mondhatja a szerződésünket. Az áremelések elkerülése érdekében érdemes inkább a tartamos formát választani, hiszen ezzel garantáljuk a fix biztosítási díjat a futamidő alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük