Ismerd meg az orvosodat: a nőgyógyász

Új sorozatot indítunk, amelyben részletesen bemutatjuk nektek a néha kicsit bonyolult, néha nehezen meghatározható, vagy kissé félreértett, közvélekedésben túlzottan leegyszerűsített orvosi szakterületeket. Megmutatjuk, hogy mivel foglalkoznak a szakorvosok, melyek az adott területen előforduló gyakori betegségek, problémák, amelyek miatt érdemes szakorvoshoz fordulni. Elsőként kezdjük a nőgyógyászattal.

A nőgyógyász szakorvos a női külső és belső nemi szervrendszert vizsgálja, továbbá a hormonrendszer zavarai okozta tünetek kivizsgálásával és kezelésével is foglalkozik. Az általános nőgyógyászati kivizsgálás keretein belül elsőként kikérdezi a pácienst az esetleges panaszairól. Ezt követően bimanuális vizsgálatot, hüvelyultrahangot, mellvizsgálatot, valamint méhnyakrákszűrést végez. Ezen vizsgálatokkal a szeméremtest, hüvely, méh, a petefészkek és az emlő állapotát vizsgálja meg.

Leggyakoribb panaszok, amelyekkel ajánlott mielőbb nőgyógyász szakorvoshoz fordulni:

-Menstruációs problémák, ideértve a fájdalmas, erős alhasi görcsökkel jelentkező vérzést, valamint a menstruáció kimaradását.

-Fokozott szőrnövekedés, bőrproblémák, túlsúly.

-Sikertelen teherbeesés, vetélés.

-Rendellenes hüvelyi folyás és viszketés, vizelési inger, égő fájdalom.

-Mell önvizsgálata során tapasztalt elváltozások, a hónalj környékén észlelt csomó.

-Változókorban jelentkező kellemetlen tünetek, mint hőhullám, verejtékezés, hangulatingadozás.

A leggyakoribb nőgyógyászati betegségek

Szexuális úton terjedő fertőzések

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek közé sorolandó a HIV fertőzés, Chlamydia, trichomoniasis és a HPV. Utóbbi felelős a méhnyakrák kialakulásáért, így annak szűrése kiemelt jelentőségű. Javasolt évente méhnyakrákszűrés céljából ellátogatni nőgyógyász szakorvosunkhoz, ugyanis az időben észlelt elváltozások eredményesen kezelhetőek.

Hüvelyfertőzés

A hüvelyváladék mennyiségben, színben, állagban való megváltozása jellemzően hüvelyfertőzésre utal. Kiválthatja baktérium és gomba is. A bakteriális eredetű fertőzés kialakulását jellemzően a higiénia hiánya, az aktív nemi élet, a dohányzás, valamint a stressz is fokozhatja. A hüvelyben természetes módon előforduló Candida gomba elszaporodását kiválthatják egyes gyógyszerfélék, uszodai fürdőzés, továbbá a cukorbetegség is növelheti kialakulásának kockázatát.

Policisztás ovárium szindróma

A petefészek leggyakoribb elváltozása a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, mely hatással van a menstruációs ciklusra és a peteérésre. A rendszertelen menstruáció és meddőség hátterében gyakran e betegség áll, mely során a petefészekben apró folyadékkal telt ciszták képződnek, a tüszőérés elmarad, jellemzően bőrproblémák, inzulinrezisztencia és elhízás társul hozzá.

Meddőség

Meddőségről akkor beszélünk, ha rendszeres szexuális együttlét ellenére egy éven belül sem történik meg a teherbeesés. Számos oka lehet: anatómiai rendellenességek, hormonháztartás zavarai, mint pajzsmirigy problémák, nemi hormonok túlsúlya, továbbá a káros szenvedélyek és a stressz is befolyásoló tényező. A nőgyógyász szakorvos ultrahang vizsgálat során számos eltérést tárhat fel, továbbá laboratóriumi vizsgálattal a hormonszintek is mérhetőek.

Bármilyen panaszról vagy egy általános vizsgálatról legyen is szó, fontos, hogy bízz szakorvosodban! Válogass a FoglaljOrvost oldalán és találd meg a számodra megfelelő nőgyógyászt!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük