Ismerd meg orvosodat: az ortopédus

Különböző szakterületeket bemutató cikksorozatunk következő részében az ortopédiát ismertetjük, kiemelve mivel is foglalkozik pontosan egy ortopédus szakorvos, milyen betegségekkel lehet hozzá fordulni, illetve milyen vizsgálati és kezelési lehetőségeket alkalmaznak az egyes megbetegedésekre.

Az ortopédus szakorvos a mozgatórendszerrel, ideértve az izom és csontrendszer, ízületek elváltozásaival, traumáival és megbetegedéseivel foglalkozik. A mozgatórendszer elváltozásai kialakulhatnak veleszületett, illetve szerzett módon, továbbá más betegség szövődményeként.

Milyen panaszokkal ajánlott ortopédus szakorvoshoz fordulni?

– ízületi fájdalom, ideértve boka, térd, csípő, csukló, könyök, és vállfájdalmakat

– sportolásból eredő sérülések, úgy mint ficam, rándulás, izomsérülés

– csontrendszert ért traumák, mint például csonttörés

– ínszalagot érintő fájdalmak

– gerinc megbetegedései, úgy mint gerincsérv, gerincferdülés

– lúdtalp

Ortopédiai vizsgálatok

Az ortopédiai vizsgálat a panaszok kikérdezésével kezdődik, ezt követi a fizikai vizsgálat. Ennek során a fizikai elváltozásokat, a mozgási funkció képességét vizsgálja az ortopédus. A továbbiakban képalkotó diagnosztikai eljárásokra is sor kerülhet, mint például ultrahang, röntgen, CT és MR vizsgálatra.

Ortopédiai betegségek kezelése

Az egyes elváltozások kezelése mind az állapottól, mind a betegség típusától függ. A traumás sérülések rögzítést, gipszelést igényelnek, súlyosabb esetben akár műtétre is sor kerülhet. A kopásos eredetű ízületi fájdalmakra konzervatív kezelés, továbbá protézis műtét a legjellemzőbb. Degeneratív elváltozások esetén injekciós kezelést, gyógytornát rendelhet el az ortopédus szakorvos. Egyes ortopédiai elváltozások kezelése gyógyászati segédeszközt igényel, mint például a lúdtalpbetét.

Fájdalmaid vannak vagy mozgásszervi rendellenességet észleltél? Keress megbízható ortopédus szakorvost a FoglaljOrvost oldalán, ahol már több, mint 1500 magánorvos közül válogathatsz!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük