Párkapcsolati konfliktusok: így lehet egyszerűbb kezelni őket!

Írta: Bodor Anna

A legjobban működő párkapcsolatban sem értenek mindenben egyet a felek, így időről-időre konfliktus alakul hat ki. De vajon mi miatt keletkezik leggyakrabban vita és hogyan lehet ezeket konstruktív módon kezelni? Cikkünkből most kiderül!

Mi miatt alakul ki a legtöbb párkapcsolati konfliktus?

A párkapcsolati konfliktusok miértje rendkívül sokféle lehet és általában van egy egyedi mintázata annak, hogy az adott párkapcsolatban mi a legjellemzőbb vitás kérdés. Egy 1990-ben készült kutatás eredményei szerint a párkapcsolati konfliktusok leggyakoribb témái a kommunikáció, az anyagiak, a gyermekek, a szexualitás, a házimunka, a féltékenység és a rokonsággal való kapcsolat. Egy másik, 2007-es kutatás szerint a párok leginkább a pénzügyek, a szabadidőeltöltés és a házimunka felosztása miatt veszekednek. Egy 2008-as, Erdélyben készült felmérés ettől kissé eltérő következtetésre jutott és a leggyakoribb témák között említi a pénzügyeket, a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdéseket, a házimunka felosztását és az alkoholfogyasztást.

Összességében az anyagiak és a házimunka olyan konfliktusforrásnak bizonyulnak, amik a kutatási eredmények között nagyon gyakran előfordulnak. Egy 2009-es vizsgálat azt az eredményt találta, a pénzügyek körüli viták során a párok több negatív interakciós stílust használnak, ami károsan hathat a párkapcsolat minőségére.

Mi segítheti a konfliktusmegoldást?

De vajon a konfliktusok valóban ártó módon befolyásolják a párkapcsolatot? Egy 1990-ben készült vizsgálata szerint a pár tagjai által, szubjektíven fontosnak ítélt témák esetén, tartósan jelenlévő és rendszeresen visszatérő viták tekinthetők problematikusnak ebből a szempontból.

A konfliktusok hatását az is erőteljesen befolyásolja, hogy a felek destruktív vagy konstruktív problémamegoldási stratégiákhoz nyúlnak-e. A destruktív módszert a versengés, a barátságtalanság, az ellenségesség és a különbségek hangsúlyozása jellemzi, amely a kapcsolat leépüléséhez hozzájáruló stratégia. A konstruktív megoldási módokban megjelenik a nyílt és őszinte kommunikáció, a kompromisszumra való törekvés, a másik érdekeinek és szükségleteinek a figyelembevétele, illetve a humor. Ez a stratégia egy barátságos és bizalomteli légkör megteremtődéséhez járul hozzá és összefüggésben van a párkapcsolati elégedettséggel és minőséggel.

Nézzük meg, hogy mivel lehet elősegíteni, hogy inkább a konstruktív stratégia kerüljön előtérbe, amikor vitás helyzet alakul ki!

  1. Törekedjünk arra, hogy minkét fél nyertes legyen!

Ne az legyen a célunk egy vitás helyzetben, hogy mi kerüljünk ki nyertesként, a másik fél pedig vesztesként. Ehelyett közös célként érdemes meghatározni, hogy a pár mindkét tagjának minél inkább érvényesülni tudjanak a jogai és szükségletei. Gondoljuk át közösen, hogy ehhez milyen utak vezetnek és válasszuk azt, ami mindkettőnknek a lehető legjobb!

  1. Értsük meg a problémát!

Ahhoz, hogy meg tudjuk oldani a gondokat, először pontosan meg kell értenünk, hogy mi az, ami zavar minket és mit érez a másik fél. Például egy egyszerű, földre dobott zokni miatt kialakult vita mögött sok dolog meghúzódhat. Lehet, hogy az egyik fél azt érzi, hogy a másik nem figyel a tisztaságra és nem tiszteli az általa végzett munkát, míg a másik azt éli meg, hogy minden apró hibát felerősítve lát a partnere, de a pozitívumokat nem veszi észre. A mögöttes tényezők nagyon sokfélék lehetnek és a probléma hatékony megoldásához, valamint az empátiához elengedhetetlen, hogy ezeket feltárjuk.

  1. Maradjunk a jelenben!

Általánosító kijelentések és múltbeli problémák felemlegetése helyett koncentráljunk a jelenlegi konfliktusra. Ha előkerülnek olyan gondok is, amelyeket már magunk mögött hagytuk, akkor ezzel csak elmélyítjük a vitát és nem a megoldás felé vezetjük!

  1. Használjunk én-közléseket!

A kommunikációnkban helyezzük előtérbe, hogy hogyan érezzük magunkat, konkrétan mi az, ami zavar a másik viselkedésében. Például ahelyett, hogy azt mondjuk: „Mindig a földre dobod a zoknidat a szennyestartó helyett, nem hiszem el, hogy ennyire lusta vagy!” mondhatjuk azt, hogy „Amikor a földre dobod a zoknidat a szennyestartó helyett, meg nem becsültnek érzem magam, hiszen sokat dolgoztam a takarítással. Legközelebb tudnál figyelni rá, hogy a szennyestartóba kerüljön a zokni?”

  1. Figyeljünk az időzítésre!

Egy konfliktus megoldásához fontos, hogy legyen elég időnk átbeszélni a problémákat, kifejezni az érzelmeinket és kidolgozni valamilyen megoldási stratégiát. Ahhoz, hogy ez a beszélgetés valóban konstruktív tudjon lenni, teremtsük meg a szükséges nyugodt körülményeket és ne felejtsük el megkérdezni a másiktól, hogy neki alkalmas-e ez a beszélgetés. Ha vita közben azt érezzük, hogy túlságosan dühösek vagyunk ahhoz, hogy építő módon tudjuk kommunikálni, akkor ne felejtsük el, hogy az időkérés mindig egy opció!

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Ha azt érezzük, hogy olyan konfliktusokkal küzdünk, amire már hosszú ideje keressük a megoldást, de újra és újra visszatérnek, illetve nem történik semmilyen előrelépés, akkor érdemes lehet bevonni egy külső szakembert is a helyzetbe. Ugyanez igaz arra az esetre, ha az egymásba vetett bizalom megingott, sérült az intimitásunk vagy eltávolodást élünk meg a párkapcsolatban.

Egy párterapeuta segítségével biztonságos és elfogadó közegben kereshetünk új megoldási utakat, fejleszthetjük a kommunikációs és érzelemkifejezési stratégiáinkat és építhetjük a másikba és a párkapcsolatba vetett bizalmunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük