szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás

Ezt kell tudnunk a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításról!

Az Egészségügyi Országprofil 2021-es jelentése szerint Magyarországon nagy az aránya a lakosság egészségügyi hozzájárulásának. Az egészségügyi kiadások körülbelül egyharmada a lakosság saját zsebéből származik, ezeket a kiadásokat főképp járóbeteg-ellátásra, illetve gyógyszerekre fordítják.

A hosszú várólisták és a változó minőségű ellátás miatt sokan szívesebben választják a magánegészségügyet. Ezeknek a szolgáltatásoknak a költségei olcsóbbá és kiszámíthatóbbá tehetők a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás segítségével.

Fontos, hogy egy ilyen típusú biztosítás megkötése nem jelenti azt, hogy mentesülünk a társadalombiztosítás fizetése alól. Ne felejtsük el, hogy az egészségbiztosítás nem alkalmas vészhelyzetek megoldására vagy nagyobb műtétek lebonyolítására, ráadásul Magyarországon az érvényes TAJ-kártya nem választás kérdése.

Hogyan működik a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások célja, hogy a magánegészségügyi ellátás egyszerűbben és kiszámíthatóbb díjak mellett legyen elérhető a biztosítottak számára. A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás is a kockázati biztosítástípusok közé sorolható, hiszen a biztosító az egészségügyi problémáink rizikóját vállalja át és probléma esetén fizeti a magánellátásunk költségeit. Fontos, hogy ennél az egészségbiztosítási formánál, nem egy konkrét összeget kapunk, hanem a biztosító és a magánellátó egymás között rendezik az anyagiakat.

Ha valamilyen egészségügyi problémánk adódik, akkor a biztosító ellátásszervezőjét kell keresnünk. Az ellátásszervező feladata, hogy az általunk elmondottak alapján megtalálja a legrelevánsabb és leggyorsabban elérhető magánegészségügyi szolgáltatást. Jó hír, hogy ilyenkor nem kell energiát fordítanunk a szervezésre, csupán annyi a dolgunk, hogy elmenjünk a kapott időpontra.

Amennyiben már van egy bevált orvosunk, akkor arra is van lehetőségünk, hogy ehhez a szakemberhez visszajárjunk. Ilyenkor az igényünket (amennyiben az adott magánszolgáltató szerződésben áll a biztosítókkal) az ellátásszervező felé kell jeleznünk. Ha az orvosunk nincs kapcsolatban a biztosítókkal, akkor a vizsgálatot magunknak kell megszerveznünk, de a biztosítótól kérhetünk utófinanszírozást. Ilyenkor is fontos, hogy a vizsgálaton való részvételi szándékunkat előzetesen jelezzük a biztosító felé.

Mire érvényes és mire nem?

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások jellemzően nagyon széles körű orvosi ellátást kínálnak. Általában minden alapcsomag tartalmazza az állandóan hívható orvosi call centert, a kis- és és nagyértékű diagnosztikai vizsgálatokat és a szakorvosi vizsgálatokat. Ha a drágább, összetettebb csomagok közül választunk, akkor akár különböző szűrővizsgálatokra, gyermekszülés utáni támogatásra, házi vizitre vagy pszichológiai támogatásra is szert tehetünk.

Fontos, hogy alaposan átnézzük és összehasonlítsuk a különböző opciókat. Lényeges, hogy ne fizessünk olyan szolgáltatásért, amire nincs szükségünk.

Az érvényességi kör mellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy milyen kizáró tényezőket határoz meg a biztosító. Ne felejtsük el, hogy minden szolgáltatónak megvannak a saját szabályai, és csak akkor számíthatunk a biztosítás védelmére, ha ezeket betartjuk.

Például az extrém- és a versenysportból, az öngyilkossági kísérletből vagy az ittas vezetésből eredő egészségkárosodásra nem érvényesek az egészségbiztosítások. Előfordul, hogy valaki a foglalkozásból eredően vagy az életkora miatt esik el a szerződéskötés lehetőségétől (sokszor a 65 év felettiek s és a veszélyes foglalkozást űzők ebbe a kategóriába esnek). Néha apróságok miatt mentesülhet a biztosító a fizetési kötelezettsége alól. Például, ha több mint 90 napot késünk a díjbefizetéssel, nem szólunk valamely előzménybetegségükről vagy nem írásban, hivatalos úton jelentjük be a történteket, akkor kellemetlen következményekkel szembesülhetünk.

Ne felejtsük el, hogy az itt felsoroltak csak az általános szabályok, amelyektől a biztosító pozitív és negatív irányba is eltérhet. Ha biztosra akarunk menni, akkor ellenőrizzük a szerződésünket.

Mennyibe kerül?

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások díjszabása függ a biztosított életkorától, egészségi állapotától, valamint attól, hogy mennyire széleskörű a szolgáltatás. Egy idősebb, már több meglévő betegséggel élő, az egészségére nem odafigyelő ügyfél jóval drágábban tud szerződést kötni, mint egy fiatal, jó egészségi állapotban lévő, egészséges életmódot folytató személy. A jellemző egészségmegőrző magatartást, problémákat és a kórtörténetet általában egy online kérdőív segítségével méri fel a biztosító.

Fontos, hogy ezeket az adatokat ne próbáljuk meg meghamisítani, mert a biztosításunk érvényét veszítheti, ha megszegjük a közlési kötelezettségünket. A biztosítók rendszerint csak akkor ellenőrzik az adatainkat és állításaink valóságtartalmát, amikor a biztosítási összeg kifizetésére kerülne sor.

Egy harmincas éveiben járó, egészséges személy jellemzően havi 15-25 ezer forintért tud szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást kötni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük