Meddőség pszichológiája

A meddőség pszichológiai háttere

Magyarországon körülbelül 150 ezer pár érintett a meddőség problémájában, amely a széleskörű hatás ellenére még most is tabutéma. De vajon mit értünk pontosan meddőség alatt és hogyan néz ki a meddőségi kezelés?

Mit jelent a meddőség?

Meddőség alatt azt értjük, hogy egy személy biológiai okok miatt nem képes részt venni a fogamzás folyamatában. Nők esetében az is lehet a jelentése ennek a szónak, hogy valaki nem tudja végig csinálni a fogantatás és a gyermekszülés közötti időszakot. Fontos, hogy habár a meddőség főként problémaként jelenik meg, a fogamzóképtelenség a menstruációs ciklus bizonyos részén természetes állapot.

A WHO definíciója szerint, ha egy pár minimum 1 éven keresztül élt védekezés nélküli szexuális életet és ennek ellenére sem volt sikeres a fogantatás, akkor beszélhetünk meddőségről. Vannak olyan helyzetek, amikor ennél korábban (körülbelül fél év után) is érdemes felkeresni egy orvost. Ilyen szituáció lehet, ha a nő 35 év feletti, valamilyen nőgyógyászati-endokrinológiai betegségben vagy a petefészken végzett műtéti beavatkozásban érintett, esetleg kemoterápiás kezelésen vett részt.

Fontos megkülönböztetni a meddőség két típusát:

  • elsődleges meddőség abban az esetben áll fenn, ha korábban még nem következett be fogamzás.
  • másodlagos meddőségről van szó, ha már a bekövetkezett fogamzás után merülnek fel problémák (már bekövetkezett fogamzás alatt érthetünk kihordott terhességet, illetve vetéléssel végződött terhességet is).

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a meddőség problémája rendkívül elterjedt, körülbelül minden 6. embert érinti, amely a felnőtt lakosság 17,5 százalékát jelenti. Fontos, hogy ez az arány független attól, hogy egy ország milyen fejlett, a kérdés mindenkit érint.

Milyen okai lehetnek a meddőségnek?

A meddőség hátterében rengeteg különböző tényező állhat, így a kivizsgálás sokszor hosszadalmas, ráadásul a meddő párok 20 százaléka esetében a meddőség ismeretlen eredetű. A meddőség okainak feltárásakor megkülönböztetünk férfi és női tényezőket.

A nők esetében a leggyakoribb okok a petefészek éretlensége, az endometriózis, a petevezetékek sérülése, illetve az ovulációs- és a méhproblémák. Jellemző háttértényező lehet a kóros soványság, a túlsúly vagy a 35 év feletti életkor.

Férfiak esetében sokszor a spermiumok alacsony minősége lehet a meddőség oka.

Mindkét nemnél előforduló faktorként tartjuk számon a genetikus tényezőket, a cukorbetegséget, a pajzsmirigy, illetve a mellékvese problémákat, a hipotalamusz-hipofízis rendellenességeit, valamint a különböző környezeti tényezőket (ide soroljuk például a mérgeket és a kemoterápiát).

Milyen nehézségekkel járhat a meddőségi kezelés?

A meddőségi kezelés nagyon sokféle nehézséggel járhat, megterhelheti a párkapcsolatot és az egyéneket, egészségügyi mellékhatásokat eredményezhet vagy pénzügyi problémákat okozhat.

Fontos, hogy a meddőségi kezelés tekintetében több különböző protokoll is érvényben van, amit a szakemberek a beteg helyzetéhez, problémáihoz igazítottan választanak ki és az előírtakat is van lehetőségük személyre szabni. Ez egyrészt nagyfokú rugalmasságot jelent, másrészt eltérő kihívásokat.

A meddőségi kezelés egy konzultációval kezdődik, ahol a pár mindkét tagja részt vesz és megtörténik a kórelőzmény megismerése, illetve a kivizsgálási terv felállítása.

Nők esetében megtörténik a petefészek funkcionális vizsgálata, a méhüreg anatómiai-alaki jellemzőinek a feltárása, a petevezeték átjárhatóságának ellenőrzése, az STD- és méhnyakrákszűrés, illetve a vírusszerológiai és vércsoport vizsgálatok lefolytatása. Férfiak esetében spermiumanalízis és vírusszerológiai vizsgálatok szükségesek. Ezen kívül mindkét nem esetében szükség lehet speciálisabb vizsgálatokra, attól függően, hogy milyen eredmények születtek a rutin felmérések után.

Az okok és problémák feltárása után egy szakember kiválasztja a leginkább megfelelő meddőségi kezelést. Ennek két alapformája létezik:

  • mesterséges ondóbevitel
  • testen kívüli megtermékenyítés.

A fentiek alapján a meddőségi kezelés rengeteg bizonytalan faktort, mérlegelést és várakozást foglal magában, ami egy rendkívül stresszes helyzetet teremthet a pár számára. Természetes a negatív érzések megjelenése, mint a düh, az elkeseredettség, a frusztráció vagy az aggodalom. Sok pár életében előfordul, hogy ezek az emóciók elhatalmasodnak és jelentős szenvedést okozva nagy hatást gyakorolnak a mindennapokra és a kapcsolatra. De mégis mikor jön el az a pont, amikor érdemes pszichológiai segítségért fordulni?

Mikor érdemes pszichológiai segítséget is igénybe venni?

  1. Megterhelőnek érzzük a helyzetet

A meddőség egy veszteségélmény, amelynek a feldolgozása, gyászmunkája elkerülhetetlen feladat. A meddőség vagy a vetélés történéseihez erőteljesen kapcsolódó érzés a szégyen és a bűntudat. A pár tagjai gyakran azt élik meg, hogy egy természetesnek és egyszerűnek hitt dologban kudarcot vallottak és sokszor hibáztatják magukat a múltbeli viselkedésükért, szokásaikért. Sűrűn felbukkanó érzés lehet a magány is, különösen akkor, ha a pár tagjai nem tudják megfogalmazni a megéléseiket, vágyaikat és szükségleteiket önmaguk és a másik fél számára. A meddőség következményeképpen gyakoriak a kapcsolati konfliktusok és a szexuális problémák.

Ha azt érezzük, hogy nehezen kommunikálunk a párkapcsolatban, nem tudjuk kifejezni az érzéseinket, kezelni az érzelmeinket, sok bennünk a félelem vagy a bizonytalanság, esetleg elakadtunk a veszteségélmény feldolgozásában, akkor mindenképp forduljunk szakemberhez.

  1. Nem találtak a háttérben organikus okot

A test és a lélek egymásra erőteljesen ható és összefonódott rendszerek. Ha a meddőségi vizsgálatok semmilyen organikus okot nem tudnak feltárni a háttérben, illetve a meddőségi szakemberek is megfogalmazzák a lelki okok lehetséges fennállását, akkor kiemelten fontos, hogy ezeknek a feltárásával is foglalkozzunk. Fontos, hogy elsőként a szervi okokat kell feltérképezni és kizárni.

A háttérben gyakran áll a stressz, a szülővé válástól való szorongás, a párkapcsolaton belüli szerepek tisztázatlansága, a párkapcsolat bizonytalansága, a játszmák vagy az eredeti családhoz való túlzott kötődés.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük