Játszótéri veszély – bélférgesség gyermekeknél

A nyári szünidőben a gyerekek sokat tartózkodnak a szabadban, így a rendszeres kézmosásról kiemelten gondoskodni kell. A homokozóban, játszótereken fokozott veszélynek vannak kitéve, ugyanis számos állat ürüléke révén könnyen bélférgességet kaphatnak.

A bélférgességet a féreg petével szennyezett kéz által, szájon át keresztül lehet elkapni. Fő tünete a hasi diszkomfort érzés, hasmenés, fogyás, álmatlanság és végbéltáji viszketés. Súlyosabb esetben allergiás reakciót és bélgyulladást is okozhat. Felismerésre leggyakrabban székletürítéskor kerül sor, amikor a székletben élő férgeket észlelünk. A panaszok észlelésével azonnal forduljunk orvoshoz, valamint adjunk le székletmintát a helyi laboratóriumba, ahol pontos meghatározásra kerül a féreg fajtája. A székletminta eredménye által kerül meghatározásra a kezelés módja, általában 3-5 nap gyógyszeres kúra hashajtással kiegészítve hoz megoldást a problémára.

A bélférgesség könnyen megelőzhető megfelelő higiéniával, a körmök rövidre vágásával, továbbá hívjuk fel gyermekünk figyelmét, hogy ne vegyen piszkos kézzel semmit sem a szájába. A játszótereken megforduló kóbor állatok gyakran ürítik a székletüket a homokozóba, továbbá a gyermekek kifejezetten szeretnek állatokat is simogatni. Ebből adódóan ajánlott kézfertőtlenítő gélt vagy kendőt magunknál tartani, hogy a kezek tisztán tartása mindig megoldott legyen.

A bélférgesség nem fertőző betegség, azonban a fertőzött széklet veszélyt jelenthet. Amennyiben gyermekünknél észleljük a féregfertőzést, úgy gondoskodjunk a mellékhelyiség alapos fertőtlenítéséről, valamint a gyermek ruházatát ajánlott külön mosni.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük