Ki vagyok én? – Dr. Szombati István

A FoglaljOrvost felületén szereplő Dr. Szombati István reumatológus szakorvossal készítettünk interjút. Dr. Szombati István a reumatológiai megbetegedések kivizsgálás és kezelésén túl immunológiával is foglalkozik. Páciensei pozitívan vélekednek róla, főként empatikus és türelmes hozzáállását dicsérik.

[caption id="attachment_1127" align="aligncenter" width="300"] Dr. Szombati István reumatológus, immunológus szakorvos[/caption]

Miért választotta az orvosi pályát?

Családi tradíciók is szerepet játszottak abban, hogy orvos lettem, főleg nagypapám szolgált követendő példaként. Ugyanakkor a dolgok mélyebb értelmének megismerése, a probléma orientált gondolkozás, a megoldás keresése, a hasznos munkavégzés gyerekkorom óta fontos. Ezeket együttesen találtam meg az orvosi feladatok megoldásában. Az ember személyisége úgy gondolom visszatükröződik az orvosi munkavégzésén. Én igyekszem a gyökér okok felderítésére és a lehető leggyorsabb személyre szabott és tartós megoldás megtalálására.

Miért választotta azt a szakterületet, amelyben praktizál?

Gyerekkorom óta szerettem sportolni, igényeltem a mozgást. Így a mozgásszervek betegségeivel való foglalkozás különösen közel állt az alkatomhoz, ami nem változott azóta sem. Mivel azt láttam, hogy a tudomány fejlődésével egyre inkább a gyógyszerek, injekciók veszik át a korábban csak műtéttel megoldható betegségek kezelését, így lettem reumatológus. A későbbiekben a betegségek kialakulásának eredete miatti kíváncsiság vezetett oda, hogy klinikai immunológussá váljak.

Mi az orvosi pályájának eddigi legmeghatározóbb sikerélménye?

Szerintem nem lehet kiemelni, vagy különbséget tenni 1-1 beteg kezelésében elért sikerélmény tekintetében. Ha valakinek segítünk az neki 100%.

Mit vár az idei évtől?

Az elmúlt évtizedben, úgy érzem sokat haladtam a mozgásszervi illetve autóimmun betegek gondozásában a kezelések finom hangolásában. Ehhez persze nélkülözhetetlen a több évtizedes kórházi (ORFI, BIK) szemlélet megszerzése, megtartása. Ezek folyamatos fejlesztésére koncentrálok.

Dr. Szombati István az Óbudai Artritisz Centrumban, Budapest III. kerületében, Dereglye utca 5/B címen várja pácienseit.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük