Fáj a füled? Tudd meg, mitől!

A fülgyulladás leginkább a gyermekeket érinti, mivel a fülkürt még rövidebb, anatómiailag fejletlenebb, továbbá az immunrendszerük sincs még úgy megerősödve, mint a felnőtteknek. A fülgyulladás során beszélhetünk a hallójárat gyulladásáról, illetve a középfül gyulladásáról, melyek a fül leggyakoribb betegségei.

A fülgyulladás kialakulhat télen és nyáron is egyaránt. Nyáron jellemzően az uszodai, és strandon töltött fürdőzés következtében alakul ki, ilyenkor ugyanis a fülbe került víz helyi irritációt vált ki, a hallójárat érzékeny bőrfelülete pedig elveszíti védekező képességét a kórokozókkal szemben. A hallójáratot borító hámon gombák és baktériumok is megtelepedhetnek, fájdalmat, duzzanatot és fülfolyást eredményezve. Az antibiotikumos kezelést megelőzi a fülcsepp alkalmazása, valamint egy fertőtlenítő gézcsík fülbe helyezése, továbbá a fájdalomcsillapítást is elrendelheti a fül-orr-gégész szakorvos. A strandolás idejére ajánlott füldugót használni, ezzel hozzájárulva a megelőzéshez.

Középfülgyulladás leginkább felsőlégúti megbetegedések kíséretében alakul ki, mivel a fülkürt nyálkahártyája is megduzzad, annak szellőzése így nehezítetté válik. Ennek hatására a dobüregben könnyebben telepednek meg különböző kórokozók, amelyek gennyes váladékot termelnek, és a dobhártya feszülését, súlyos fájdalmat idéznek elő. A tüneteket láz, halláscsökkenés, étvágytalanság kíséri. A dobhártya feszülését a dobüregben felgyülemlett folyadék okozza, mely akár át is szakadhat. Az orvosi ellátás szükségszerű, mivel a súlyos középfülgyulladásnak olyan szövődményei lehetnek, melyek akár az agyhártya gyulladását is előidézhetik. Jellemzően antibiotikumos kezelést rendel el a fül-orrgégész szakorvos, a gyógyulási idő 1-2 hétig tart.

A fültisztítás kapcsán a szakorvos mindig felhívja a páciens figyelmét a fültisztító pálca kártékony használatára. A fül öntisztító mechanizmussal rendelkezik, így elegendő naponta meleg vízzel óvatosan megtisztítani a fülkagylót és száraz törölközővel megtörölni. A fültisztító pálca a keletkező fülzsírt a dobhártya elé sodorhatja, mellyel halláscsökkenést okozhat, továbbá a hallójárat érzékeny bőrfelületén mikrosérülést okozhat, mely a kórokozók megtelepedését teszi lehetővé, fülgyulladást előidézve.

Ha már megtörtént a baj, ne bízd a véletlenre a gyógyulást! Találj megbízható fül-orr-gégész szakorvost!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük