Ha már közeledsz a kiégéshez, így fékezd meg

A mindennapi életünk tele van kihívásokkal: a megélhetés miatt ránk nehezedő munkahelyi stressz, a gyermekneveléssel járó felelősség és mindezek tetejébe, mindig ott lebeg felettünk az egészségi állapotunk miatt érzett aggodalom. Ezek az aggályok könnyen vezethetnek kiégéshez, angolul a burn-out kifejezéssel szokás utalni erre a mentális állapotra. Tudjuk-e magunk is megelőzni, esetleg kezelni ezt a helyzetet?

Érzelmek és a mentális állapotok kihívásainak kezelése

Milyen állapotot nevezünk kiégésnek?

Mik a kiégés gyakori tünetei és jelei

Súlyos és elviselhetetlen kimerültség érzése

Alvási nehézségek

Rapszodikus étvágy

Ingerlékenység és cinizmus

Félelem és motivációhiány

Hogyan küzdheted le a kiégést?

 

Érzelmek és a mentális állapotok kihívásainak kezelése

A mindennapok az év nagy részében kihívást jelentenek, és ha nagy dózisban kapjuk a gond-bombát, a megküzdés mentális és érzelmi megterhelést jelenthet számunkra. Hogyan kezelhetjük a kihívásokat és a miattuk érzett stresszhelyzeteket napi szinten, hogy ne jussunk el a kiégés állapotába?

Milyen állapotot nevezünk kiégésnek?

A kiégés olyan mentális állapot, amelyet egészségügyi problémaként említ az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Egyre többen ismerik meg ezt az állapotot annak köszönhetően, hogy a modern munkakörnyezet pszichológiai terheivel asszociálható. Korábban az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok körében volt általános jelenség a kiégés, de mára már számos szakmában az eddigieknél nagyobb arányban van jelen.

Ma már elmondhatjuk, hogy az elmúlt években tapasztalt pandémia miatt érzett szorongás, a személyes konfliktusok, valamint a szakmai és egészségügyi stressz keveréke a fő kiváltó oka a kiégés nagyarányú szárnyra kapásának. Fokozza az állapot kockázatát a munkahelyi túlterheltség és a túl magas teljesítményelvárások a mindennapi életünkben.

Ha a túlterheltség huzamosabb ideig áll fenn anélkül, hogy időt tudnánk szakítani a pihenésre, rekreációra, nagy a valószínűsége annak, hogy előbb-utóbb a kiégés jelenségével is szembe kell néznünk.

A kiégés nem csupán átmeneti stresszes állapot. Nehezen lehet felismerni a kiégés állapotát, amely annak eredményeként jelentkezik, hogy halmozottan vagyunk kitéve a feszültségnek, folyamatosan szembesülünk erőfeszítést igénylő kihívásokkal és súlyosbíthatja a helyzetet, ha már a kilátástalanság miatt érzett reményvesztettség is társul ehhez a háttérhez.

Mik a kiégés gyakori tünetei és jelei

A kiégés a krónikus stressz eredménye, elsődlegesen (de nem kizárólagosan) munkahelyi stressz okozza.

Az alkalmazottak gyakran érzik magukat túlterheltnek, alulértékeltnek és nem találnak megoldást a munkaköri feladatok, elvárások vagy munkahelyi kultúra hatékony megváltoztatására. Ez a háttér táptalaja a kiégés kockázatának.

Amennyiben az alábbi jeleket vagy tüneteket tapasztaljuk magunkon, vagy a környezetünkben élő személyeken, felmerülhet a gyanúja annak, hogy a kiégés a közelben ólálkodik.

Súlyos és elviselhetetlen kimerültség érzése

A pszichés túlterheltség olykor tényleges fizikai kimerültségben és fáradtságban ölthet testet.

Ebben az állapotban a mindennapi rutin tevékenységeket is, mint a bevásárlás, vagy akár a fogmosás, tehernek érezzük. Olykor azt érezhetjük, hogy képtelenek vagyunk teljesíteni a hosszúra nyúló munkanapot. Ha a szokásosnál súlyosabb fáradtságot érzel, ami a pihenés ellenére sem enyhül, sőt azt érzed, hogy az energiaraktáraid teljesen kiürültek, valószínű, hogy a kiégés állapota felé közeledsz.

Alvási nehézségek

Az alvás higiénia kulcsfontosságú egészségünk megőrzése szempontjából. A rossz alvási szokások hozzájárulhatnak a kiégéshez, míg a kiégés maga is befolyásolhatja az alvás minőségét, mivel alapvetően nyugtalanságot és álmatlanságot okoznak a gondjaink.

A kiégés megnehezítheti az elalvást vagy a pihentető alvásminőség, illetve az alvás állapotának fenntartását. Okozhat mindez akár fizikális tüneteket is, például gyakori fejfájást, feszültséget, de akár emésztési problémákat is.

Rapszodikus étvágy

A lelki állapotunkat mindig jól tükrözi az ételhez való viszonyunk. Az étvágytalanság és a túlevés is egyértelműen utalhat arra, hogy valami nincs rendben.

Bizonyos lelki állapotokban kényeztető, vagy lélekmelengető ételekre vágyunk, és felfokozott étvágy is jellemezhet mentális állapotokat.

Sokan a reggeli stressz miatt étvágytalansággal küzdenek, különösen azokon a napokon, amikor munkába készülnek. Ilyenkor ingerlékenyebbek és türelmetlenek is lehetünk, mert már jó előre stresszeljük amiatt magunkat, hogy „ma vajon milyen akadályok gördülnek az utunkba”.

Ingerlékenység és cinizmus

Minden nehézség elsődlegesen a hangulatra nyomja a bélyegét. A kiégés első szakaszában is ez a leggyakrabban tapasztalható jelzés, hogy egyszerűen nincs hangulatunk még olyan dolgokhoz sem, amelyek korábban mindig kikapcsoltak, vagy örömet okoztak.

Az önbizalomhiány gyakran manifesztálódik cinizmusban.

E lelki állapotok okozhatják azt, hogy minden tevékenységünkben improduktívvá válunk, azaz hiába erőlködünk, egyszerűen képtelenek vagyunk bármilyen eredményt is felmutatni a nap végén.

Az improduktivitás oka gyakran a fókuszvesztés. Nem tudunk koncentrálni vagy a mögöttünk álló nehézségek miatt, vagy amiatt, mert már előre látni véljük a még ránk leselkedő nehézségeket.

A korábbi negatív élményeinkre alapozva egyszerűen képtelenek vagyunk pozitívan gondolkodni, Rettegünk attól, hogy megint át kell élnünk ugyanazt a nehézséget vagy éppen veszteséget, amit korábbról már jól ismerünk..

Félelem és motivációhiány

A korábbi tapasztalatainkra építkezve szorongás és félelemérzetet tapasztalunk a munkánkkal kapcsolatban, különösen miután szabadságról térünk vissza a dolgos hétköznapokba. Ez már a kiégés jele lehet, főképp akkor, ha már a hétvége sem pihentet vagy a vakáció után sem érzed úgy, hogy kellőképpen feltöltődtél. Súlyos motiválatlanság és a lelkesedés teljes hiánya nehezítheti a lelkedet.

A halogatás is kulcsfontosságú jele lehet a kiégésnek, amikor egyszerűen szabotálod a munkakedvedet és vonakodsz a munkafeladatok elvégzésétől.

Hogyan küzdheted le a kiégést?

  • Ismerd fel a jeleket

A legfontosabb lépés az, ha tudatosítod magadban, hogy gond van és nem hagyod figyelmen kívül a jeleket és tüneteket. Vedd észre, ha mentálisan vagy érzelmileg már kibillent a túlterheltség.

  • Tanuld meg alkalmazni a stresszkezelési technikákat

A meditáció, a mindfulness és más stresszkezelési technikák bevezetése segíthet abban, hogy jobban megbirkózz a munkahelyi stresszel és megelőzd a kiégést.

  • Alakítsd át a mindennapjaidat és törekedj az egészségesebb munka-magánélet egyensúly megteremtésére

Próbáld meg újraértékelni a munkahelyi és magánéleti egyensúlyt. Tarts szüneteket, pihenj, és ne hagyd, hogy a munka teljesen feleméssze minden energiádat. Ne hagyd, hogy beszippantson a mókuskerék.

  • Vezess be változtatásokat a munkahelyeden is

Ne halogass semmilyen változtatást, amelyről meggyőződésed, hogy javíthat a munkahelyi környezeteden. Szükség esetén a munkakörödben is javasolhatsz változtatásokat, ha tudod, hogy a teljesítményre kedvező hatással lesznek. A munkahelyi változások sokszor bizonyulnak elengedhetetlennek a kiégés elkerülése érdekében.

  • Ne vonakodj segítséget kérni szakembertől!

Fordulj a mentálhigiéniával foglalkozó szakemberhez. A terápia segíthet abban, hogy kezeljük a kiégést és megtaláljuk a megfelelő eszközöket a stressz kezeléséhez.

Forrás: https://www.healthline.com/health/mental-health/signs-burnout-and-how-to-stop-it

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük