Milyen segítséget jelenthet az egészségpénztár, ha gyermeket nevelünk?

Az egészségpénztár egy teljes életutat képes végig követni, gyermekkortól öregkorig nyújt szolgáltatásokat. Mindenkinek hasznos, aki költ az egészségére, és fizet SZJA-t. A kettőt az egészségpénztári befizetések után igényelhető adóvisszatérítés köti össze, amellyel akár az egészségügyi kiadásaink több, mint 15 százalékát megspórolhatjuk. Gyermeket nevelő családoknak pedig különösen sok szolgáltatást kínál a pénztár.

A baba születésétől használható

Sőt, már előtte is, hiszen – bármilyen más magánorvosi szolgáltatáshoz hasonlóan – a várandósgondozás költségeit is fedezhetjük az egészségpénztárból. Ugyanígy fizethető a magánkórházi szülés is, amennyiben amellett döntünk.

A baba megszületése után pedig a babaápolás, babagondozás szinte minden kellékét beszerezhetjük a pénztáron keresztül. Vásárolhatunk babafürdetőt, babatestápolót, babaolajat, babakrémeket, samponokat, hintőport vagy popsikrémet. Pelenkát, törlőkendőt, fültisztítót, lázmérőt, tápszert, cumisüveget, cumit, de légzésfigyelőt, bébiőrt, babamonitort vagy babamérleget is.

Mindezeket bármelyik üzletben vagy patikában beszerezhetjük, de többnyire a vásárlási szokásainkat sem kell értük megváltoztatnunk, hiszen a legtöbb ezek közül a dm és Rossmann üzletekben is kapható.

A vásárlásról számlát kérhetünk, de számos gyógyszertárban, illetve a fent említett drogériákban egészségpénztári kártyával is fizethetünk, épp úgy, mintha bankkártyával fizetnénk.

A baba, illetve később a cseperedő gyermekek magánorvosi vizsgálatait, nem kötelező védőoltásait, vizsgálatait is fizethetjük az egészségpénztárból.

Kérjük az adóvisszatérítést!

A babaápolási termékekkel koránt sem zárult be a kör, de mielőtt tovább mennénk, nézzük meg, hogy miért éri meg ezeket egészségpénztáron keresztül fizetni.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb évente 150 ezer forintot visszaigényelhetjük az abban az évben fizetett személyi jövedelemadónkból. A pénztár által levont költséget figyelembe véve ezzel 12-17 százalékos megtakarítást érhetünk el az egészségügyi kiadásainkon.

Ez azt jelenti, hogy az egészségpénztárral megtarthatjuk az egészségünkre költött pénzünk vásárlóerejét, azaz inflációállóvá tehetjük az erre szánt összeget.

A maximális adóvisszatérítést évi 750 ezer forint, azaz havi 62 500 forint befizetésével érhetjük el. Nem biztos, hogy költünk ennyit, de a magas keretösszeg jól jöhet, ha több gyermek is van a családban. Egy baba szobatisztává válásáig nagyjából 6-8 ezer pelust használunk el, ami nagyjából 5-600 ezer forint, csak pelenkára. Két gyereknél már több, mint 1 millióra rúghat.

Érdemes tehát ezen fogni egy kicsit.

Az egészségpénztár számos önsegélyező szolgáltatást is kínál. Közös jellemzőjük, hogy legalább fél éves takarékoskodás után vehetjük igénybe, hiszen ezeket a szolgáltatásokat csak a 180 napos egyenlegünk terhére igényelhetjük.

Lényegük, hogy nagyobb kiadást igénylő élethelyzetekben az egészségpénztári számlánkról nagyobb összeget vehetünk fel azért, hogy így biztosítsuk az anyagi stabilitásunkat.

Szüléskor

Az egyik legismertebb önsegélyező szolgáltatás a születési támogatás. Nem valódi támogatás, hiszen a saját egészségszámlánkon lévő pénzünket vehetjük fel, de mégis úgy működik, hiszen a pénzt bármire felhasználhatjuk, és utána adóvisszatérítésre vagyunk jogosultak.

Születési támogatás keretében akár 1 millió forintot is felvehetünk a pénztári megtakarításunkból. A felhasználásról semmilyen számlát nem kell bemutatnunk.

A szolgáltatást a gyermek születése utáni 120 napon belül kérhetjük.

CSED, GYED és GYES alatt

Amikor gyermekünk születik, akkor nagyobb kiadással nézünk szembe, így a jövedelmünk a lehető legrosszabbkor csökken. Az állami ellátásainkat azonban kiegészíthetjük az egészségpénztári megtakarításunk terhére.

A Gyermekgondozási támogatás keretében a CSED és GYED egészíthető ki akár a korábbi fizetésünk mértékéig, a Gyermeknevelési támogatás keretében pedig a GYES összegét emelhetjük annak duplájáig.

Iskolakezdési támogatás

Az egyik legfontosabb gyermekneveléssel kapcsolatos szolgáltatás. A gyermekek iskolakezdése minden szülő számára megterhelő anyagilag. Az egészségpénztári megtakarításunkból évente a minimálbér összegét, azaz 2023-ban 232 ezer forintot költhetünk gyermekenként beiskolázásra.

Óvodás, iskolás gyermekeknek tanszereket, taneszközöket, ruhákat vásárolhatunk, főiskolás gyermekeknek pedig az albérletét, kollégiumi díját és tandíját is fizethetjük.

A vásárlásokat számlával kell igazolni. Arra figyeljünk, hogy a nyári szünetben (július 30. és augusztus 15. között) kiállított számlákat nem számolhatjuk el.

Fontos, hogy ki fizet SZJA-t!

Amikor egészségpénztári számlát nyitunk, akkor érdemes családi egységben gondolkodnunk. Az egészségpénztár előnye, hogy a szolgáltatásait a közeli hozzátartozóink is igénybe vehetik, így a szüleink, gyermekeink, házas- vagy élettársunk és a testvéreink is.

Érdemes egy olyan családtagnak egészségpénztári számlát nyitnia, aki fizet személyi jövedelemadót. Ha tehát anyaként épp otthon vagyunk a babánkkal, vagy mi vesszük igénybe a családi adókedvezményt, és ezért alig marad fizetendő SZJA-nk, akkor nem nekünk célszerű megnyitni a számlát.

Figyelünk arra, hogy mindig legyen annyi befizetett adónk, amiből vissza tudjuk kérni a pénztár után járó kedvezményt. Ha így teszünk, a pénztár nyugdíjaskorunkig jó szolgálatot tehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük