Nemi betegségek típusai

A nemi betegségek olyan szexuális úton terjedő fertőzések, melyeket leggyakrabban baktériumok és vírusok okoznak. Ritkán terjed strandolás, közös törölköző használatával, a higiénia, valamint óvszerhasználat kiemelt szerepet játszik megelőzésében.

Az egyik leggyakoribb nemi betegség a Trichomoniasis. Nem csak nemi úton terjed, hanem közös fürdőzés által is. Legfőbb tünetei közé soroljuk az erős hüvelyfolyást, viszketést, vizeletürítés közben fellépő fájdalmat. Férfiak gyakran tünetmentesek, ritkán jelentkezik prosztata és húgyúti gyulladás körükben. Diagnosztizálásához mintavételre van szükség, nők esetén nőgyógyászati, míg férfiak esetén urológiai vizsgálat folyamán. A mikroszkópos vizsgálattal egyértelműen meghatározható a betegség megléte.

További gyakori nemi betegség a Chlamydia, mely bakteriális eredetű fertőzés. Nagyon gyakran tünetmentes, így sokszor az általa okozott szövődmények okán kerül felismerésre. Jellemzően húgycsőgyulladást, kismedencei fájdalmat, a nemi szervek és környező nyirokcsomók duzzanatát okozza. Nők esetén a méhszáj és petevezetékek gyulladását is okozhatja. A petevezetékek nyálkahártyájának gyulladása okán azok elzáródása jöhet létre, mely által meddőség alakul ki.

A Gonorrhea bakteriális eredetű nemi betegség, de anyáról a magzatra is átterjedhet. Vezető tünete a gennyes hüvelyi folyás, férfiak esetén a húgycső súlyos gyulladása. Nők esetén hosszabb a lappangási idő, valamint eleinte enyhébb panaszokat okoz, úgy mint hüvelyi folyás, vizeletürítés közben fellépő enyhe fájdalom. Férfiak fertőzöttsége esetén fő tünet a húgycső égő fájdalma, valamint folyás. Kezeletlen fertőzés a kismedencei szervek gyulladását idézheti elő, így a meddőség okaként is számon tartjuk.

A nemi herpesz fertőzést a HPV vírus okozza, mely esetén a nemi szerveket égő, viszkető fájdalom, apró hólyagok megjelenése jellemez. A HPV fertőzés a méhnyakrák kialakulásában is szerepet játszik, így a tünetek észlelésekor döntő jelentőségű, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk.

Amennyiben nemi betegségre gyanakszunk, mielőbb keressünk fel nemigyógyász szakorvost! Az időben kezelt betegség által megelőzhetők további szövődmények, úgy mint meddőség és méhnyakrák. Szexuális együttlét alkalmával gondoskodjon a nemi betegségek megelőzéséről is, hogy kivédje a különböző fertőzéseket.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük