Fogyóban az üzemanyag: tavaszi fáradtság

A tavaszi fáradtság jellemzően tél végén kezdődik. Fáradtság, kimerültség érzése és fejfájás jelentkezhet ahogy beköszönt a tavasz. A téli hónapok után szervezetünkben lecsökkennek a vitaminszintek és az időjárás változékonysága is megterheli a szervezetet.

A tavaszi fáradtság főként azokat érinti, akik érzékenyek az időjárás változásra. Télen kevesebb időt töltünk a szabadban, valamint a napfény hiánya miatt a D vitamin szintje is lecsökken. Kevésbé jutunk friss zöldséghez és gyümölcshöz, így a vitaminok pótlásáról kiemelten gondoskodni kell. A fronthatások felerősödnek, így az arra érzékenyek fejfájásra, vérnyomás ingadozásra, a reumás panaszok felerősödését érezhetik. A tél elmúltával egyre többet süt a nap, így a napfény hatására tevékenyebbek vagyunk. Azonban ha úgy érezzük, hogy a tavaszi fáradtság tünetei megjelentek, ajánlott beiktatni minden napra legalább fél óra intenzív testmozgást. Emellett kiemelt hangsúlyt kell fektetni a helyes táplálkozásra, melyet a változatosság és a dús tápanyagtartalmú élelmiszerek jellemeznek. A zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával színesíthetjük étrendünket, továbbá vitamin és ásványi anyag tartalmuk révén az immunrendszert is támogatják, növelik annak ellenállóképességét a betegségek ellen. Fordíts kellő időt az alvásra is, ugyanis annak hiánya fokozza a tavaszi fáradtság tüneteit.

Amennyiben több hónapja fennálló kimerültséget érzel, ajánlott belgyógyász szakorvossal kivizsgáltatnod magad. Egyes krónikus betegségek, mint például a pajzsmirigy-alulműködés, vérszegénység, szív- és érrendszeri betegségek, továbbá vesebetegségek fő tünetei közé tartozik a fáradtság, így ezen szervrendszerek kivizsgáltatása kiemelt jelentőségű a késői szövődmények megelőzése érdekében.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük