Ki vagyok én? – Tőzsér Anikó

A FoglaljOrvost oldalán található Tőzsér Anikó pszichológus válaszolt kérdéseinkre. Tőzsér Anikó a PszichoFészek IX. kerületi rendelőjében fogadja pácienseit párkapcsolati problémák, stressz kezelésével, továbbá önismereti és érzelmi intelligencia fejlesztésével.

Tőzsér Anikó pszichológus

Miért választotta az pszichológusi pályát? 

A pszichológia mindig is az érdeklődésem középpontjában állt, hiszen mindannyian rengeteg problémával szembesülünk napról napra, és fontosnak tartom, hogy legyen lehetőségünk segítséget kérni. Úgy gondolom, egy pszichológus tud a leginkább közreműködni az életminőségünk javításában, önismeretünk fejlesztésében, egy szóval a boldogsághoz vezető utat megtalálni. Én ebben szeretnék hatékonyan segíteni; ez az identitásom része, a hivatásom, nem csak egy szakma.

Miért választotta azt a szakterületet, amelyben praktizál?

Jelenleg okleveles pszichológusként dolgozom, 2 év múlva viszont a szexuálpszichológiát nevezhetem majd a szakterületemnek. A választásom azért esett erre, mert végtelen lehetőséget rejt: a mai napig rengeteg megválaszolatlan kérdésünk van a szexuális életünkkel kapcsolatban, sokszor beszélni sem egyszerű róla, vagy magunk sem ismerjük a saját szexualitásunkat, nemhogy szavakat tudnánk találni az élmények leírására. Szeretném támogatni a klienseimet, hogy a szexuális életükben is kiteljesedhessenek, ne bagatellizálják az igényeiket, hiszen tudjuk, hogy ez is egy alapvető szükséglet.

Mi a pszichológusi pályájának eddigi legmeghatározóbb sikerélménye?

Képzeljünk el egy fiatal nőt házasság és családalapítás előtt, több helyen dolgozva, a munkájában maximumon égve, hazaérve pedig a kikapcsolásra való képesség teljes hiányával: mosogatás közben a következő teendőkön agyal, vasárnap pedig a hétfői munkán, ha a barátait áthívja, csak egy tökéletesen csillogó-villogó házba akarja beengedni őket, a párja pedig szintén sokat dolgozik és előfordul, hogy ő is stresszes. Legnagyobb sikerélményemnek azt mondanám, mikor az autogén tréningünk végén ez a lendületes, pörgős hölgy nyugodtan és kiegyensúlyozottan ült le velem szemben, az arca kisimult, a beszéde lelassult, a problémáit átlátta, arról nem beszélve, hogy milyen mély önismereti úton mentünk végig közösen. Ez az élmény mindkettőnknek meghatározó volt.

Az elmúlt évekhez képest tapasztalt változást a legnépszerűbb szolgáltatás tekintetében?

Természetesen az online ülések sokkal népszerűbbek lettek, viszont véleményem szerint nem csak a koronavírus következtében, hanem azért is, mert sok magyar él külföldön, akik – érthető módon – az anyanyelvükön keresnek pszichológust, és a távolságot Skype vagy Google Meet segítségével lehet legegyszerűbben áthidalni. Az online ülések térhódításához persze hozzájárult a vírus is, mivel sokan nem szerettek volna személyes találkozással kockáztatni, másokat vagy magukat veszélyeztetni, sokan pedig arra jöttek rá, hogy kényelmesebb az utazást, a dugót megspórolva, otthon a fotelben ülve beszélni egy szakemberrel. Szerintem a legfontosabb, hogy ha úgy érezzük, merjünk segítséget kérni, és nem az számít, hogy ez személyes találkozások keretében zajlik, vagy online felületen, hanem az, hogy tartsunk ki, csináljuk végig a saját érdekünkben.

Milyen hatással volt praxisára a koronavírus? Számít negyedik hullámra, azzal összefüggő további változásokra?

A koronavírussal járó kiszámíthatatlanság, bezártság/összezártság, félelem, kilátástalanság, szorongás, az életritmus felborulása rengeteg embert késztetett arra, hogy pszichológushoz forduljon, mivel mentálisan minden eddiginél jobban meg voltunk terhelve, illetve a home office következtében, a szabadidős programok hiányában sok szabadidőnk (és pénzünk) maradt. Szerintem ez egy pozitív kimenetel, hiszen sokan ennek következtében jutottak el először pszichológushoz, vagy lépték meg ezt a lépést hosszú tervezgetés után. Azt nem tudom, lesz-e negyedik hullám, viszont úgy gondolom, mivel a pszichológushoz járás egyre népszerűbb, ha lesz még egy hullám, az csak tovább fogja növelni a szakemberekre való igényt, mivel egyre nehezebb az életünket teljesen felforgató és lekorlátozó vírussal együttélni.

Mit vár az elkövetkező időszaktól?

A szeptember kicsit a januárra hasonlít bizonyos szempontból: valaminek a vége, újrakezdés, célok kitűzése, motivációk erősödése. A következő időszakban (a koronavírussal megspékelve) biztosan sokan fognak szakemberhez fordulni mivel a szeptember – akárcsak a január – kicsit mindannyiunkat elgondolkodtat. Szeretnénk megküzdeni az addigi nehézségeinkkel, végre szembenézni a problémáinkkal és leküzdeni azokat, szeretnénk egy jó célt kitűzni, elérni valamit, ami boldoggá tesz, és ezekben a kérdésekben gyakran van szükségünk iránymutatásra valakitől, aki egy független személy, nem ítélkezik, csak meghallgat és megért. Emiatt gondolom, hogy az elkövetkezendő pár hónap sűrű lesz, sok új bejelentkezésre számítok, mivel sokakban születik meg ilyenkor az elhatározás.

Foglalj időpontot Tőzsér Anikóhoz, akit a videós konzultáció mellett a Lónyay utca 15. szám alatt található PszichoFészekben is elérsz!

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük