A vitaminok szerepet játszanak az immunvédekezésben, hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez, bevitelükről azonban gondoskodni kell táplálkozás útján és étrend-kiegészítő formájában, ugyanis a szervezet nem képes előállítani őket. Megkülönböztetünk vízben oldódó és nem oldódó vitaminokat. Vízben oldódó vitamin a folsav, a C- és B- vitamin. Zsírban oldódik az A-, D-, E- és K-vitamin. Most
megmutatjuk azt a három legfontosabb vitamint, amelyet a téli időszakban ajánlott
nagyobb mennyiségben bevinni a szervezetbe, akár étrend-kiegészítő formájában is.
C-vitamin
A C-vitamin mivel vízben oldódó vitamin, tárolására huzamosabb ideig nem képes a szervezet. Számos hatása ismert: antioxidáns hatása révén a sejteket védi a szabad gyököktől, hozzájárul a vas felszívódásának elősegítéséhez, és a bőr egészségéhez, véd egyes krónikus betegségek ellen, részt vesz a kollagénképzésben. C-vitaminban gazdag élelmiszerek egyes gyümölcsök, mint például alma, citrusfélék és az aprómagvasok, továbbá zöldségek közül a paprika, paradicsom, káposzta, sütőtök és a brokkoli rendelkezik magas C-vitamin tartalommal. Télen kiváló Cvitamin forrás a savanyú káposzta. A változatos, vegyes étrend kielégíti a szervezet C-vitamin szükségletét, azonban nátha, felsőlégúti betegség esetén ajánlott étrendkiegészítőként is pótolni a bevitelét.
D-vitamin
A D-vitamin napsugárzás hatására keletkezik a bőrben, valamint tőkehal, tojás és tejtermékek is tartalmazzák bizonyos mennyiségben. A D-vitamin hozzájárul a csontképzéshez, továbbá véd egyes krónikus betegségek, mint például szív-, érrendszeri, daganatos megbetegedések kialakulása ellen, támogatja az idegsejtek normál működését, fokozza az inzulintermelést, valamint hatással van az izomműködésre. A téli időszakban a napfény hiánya miatt érdemes étrend kiegészítő formájában bejuttatnod a szervezetedbe.
A-vitamin
Az A-vitamin legfőképp a szem és bőr egészségéhez járul hozzá. Télen hajlamosabb a bőr kiszáradni és berepedezni, így annak ápolását naponta ajánlott elvégezni. Ezen felül fogyassz A-vitaminban gazdag ételeket, mint például sütőtököt, sárgarépát és belsőségeket, hogy hozzájáruljon a megfelelő A-vitamin szükséglet kielégítéséhez, továbbá étrend-kiegészítő formában is tanácsos lehet alkalmazása. Télen korábban besötétedik, így a szemet megterhelik a szürkület fényviszonyai. A szem egészségéhez is hozzájárulhatunk az A-vitamin emelt mennyiségű bevitelével.