Krónikus betegségek – COPD

Számos krónikus betegség negatívan hat egyes betegségek kimenetelére, a koronavírus fertőzésben elhunytak is az esetek többségében valamilyen meglévő alapbetegségben is szenvedtek. Cikksorozatunkban részletesen bemutatjuk azokat a leggyakoribb krónikus betegségeket, amelyek egy-egy fertőzés esetén akár életveszélybe is sodorhatják az illetőt.

A tüdőt érintő krónikus megbetegedések között tartjuk számon a COPD-t, más néven krónikus obstruktív tüdőbetegséget.  A COPD leggyakoribb oka a dohányzás és a főképp munkahelyi ártalomként számon tartott légszennyezettség. A tüdő kis hólyagocskáit irritálja a tüdőbe került szennyeződés, a kishörgők így gyulladásba kerülnek. A krónikus gyulladás következtében a kishörgők beszűkülnek, így a gázcsere romlik. Ennek következtében fokozódik a váladékképződés, a léghólyagok össszeolvadásával tüdőtágulat alakul ki. A légzőfelület csökkenése légszomjhoz, nehézlégzéshez és köhögéshez vezet. A köhögés rendszerint köpetürítéssel jár, főként a reggeli órákban, felkelés után tör elő rohamszerűen a köhögési inger.

A COPD nem gyógyítható tüdőbetegség, kezelése élethosszig tart. A tüneteket jelentős mértékben enyhíti a dohányzásról való leszokás, a tüdőt érintő környezeti ártalom kiiktatása. Tüdőgyógyász szakorvos légzésfunkciós vizsgálatot, tüdőröntgent, valamint vérgáz-analízist rendelhet el, hogy felmérje a páciens állapotát, amelyhez mérten fel tudja állítani a kezelési tervet.

A COPD-n túl, további krónikus tüdőbetegségként tartjuk számon az asztmát. Az asztma mind felnőtt, mind gyerekkorban egyaránt gyakori, jellemzően légszennyezettség, pollen, vagy egyéb allergén váltja ki a betegség meglétét. Az asztma során a légáramlás akadályozott, a hörgők beszűkülnek, így nehézlégzés, köhögés jelentkezik. A tünetek enyhíthetőek különböző gyógyszerekkel, továbbá kiegészítő terápiák, mint például légzés torna segítségével enyhíthetőek a tünetek.

Egyes tüdőbetegségek esetén fokozódik a hajlam a felső légúti megbetegedések gyakori megjelenésére. A fokozott rizikójú tüdőbetegnél egy-egy fertőző betegség súlyosabb lefolyású lehet, így a korona vírus fertőzés esetén is. A tüdő legyengült védekező mechanizmusa nehezebben küzd meg a fertőző ágensekkel szemben, így a fertőzés megelőzése döntő jelentőségű.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük