Így kezdjétek az iskolát – fontos vizsgálatok I.

Megkezdődött az iskola, így érdemes elvinni a csemetét néhány szűrővizsgálatra. A következőkben összefoglaljuk azokat a vizsgálatokat, amelyeket mindenképp érdemes elvégeztetni az iskolakezdéskor.

Szemvizsgálat

Mielőtt iskolapadba ülne a gyermekünk, ajánlott egy szemészeti vizsgálatra időpontot foglalni neki. Rövidlátásra gyanakodhatunk, ha távolba nézéskor hunyorít, nem jól céloz a játékokkal, továbbá fejfájásra panaszkodik. Amennyiben szemüvegre lesz szüksége, fontos, hogy még a tanév megkezdése előtt készíttessünk neki, ugyanis a tantermi táblára írt feladatokat tévesen fogja olvasni. A rövidlátás kisgyermekkorban nagyon gyakori, szemüveggel megfelelően korrigálható a látásprobléma.

Ortopédiai vizsgálat

A nyár alkalmával sok program és mozgáslehetőség biztosította a gyermekek aktivitását, az iskola megkezdésével azonban főként ülésre számíthatnak. Érdemes egy ortopédiai vizsgálat keretén belül megvizsgáltatni a gyermek talpát, gerincét és a vállak helyzetét. Gyermekkorban gyakori ortopédiai probléma a lúdtalp, valamint a gerincferdülés, mely az iskolapadba való beülés miatt tovább romolhat. A hanyag testtartás hozzájárul a gerincbántalmak kialakulásához, így a tanórák utáni sportolás kifejezetten preventív hatású a gyermekek mozgásszervrendszerére nézve.

Allergia vizsgálat

Leggyakoribb gyermekkori allergia az ételallergia, azon belül is a tej, mogyoró, tojás okozta allergia. Amennyiben bőrkiütést, emésztési panaszokat észlelünk gyermekünknél, úgy mielőbb vigyük el gasztroenterológus gyermekorvoshoz. Az iskolai étkezés igénylése esetén szakorvosi papír kell az allergia igazolásáról, így ha fennáll gyermekünknél valamilyen allergia, úgy már az iskola kezdés előtt szerezzük be az étkezés igényléséhez szükséges igazolásokat.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük