Amit a melanomáról tudni kell

A melanoma az egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, kialakulásáért a bőr festékanyagát termelő sejtek a felelősek. Az anyajegyekben nagy mennyiségben található festékanyag, a melanoma leggyakrabban ebből fejlődik ki. Nyáron fokozott veszélynek van kitéve a bőrünk, ugyanis a bőr leégése fokozza a melanoma kialakulásának kockázatát.

Melanomára gyanakodhatunk, ha az anyajegy színe és mérete megváltozik, aszimmetrikussá válik, viszketni kezd, vérzik, valamint kifekélyesedik. Ezen tünetek észlelésekor azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni, ugyanis az időben észlelt elváltozás műtéti úton történő eltávolítása nagyban megelőzi a súlyosabb stádium kialakulását. Az elváltozott anyajegyet sebész távolítja el, majd szövettani vizsgálattal igazolható az eredete. Amennyiben nem képződött áttét a nyirokutakra és a környező szöveteket nem szűrte be az elváltozás, úgy a túlélési esély akár 95%-os is lehet.

A melanoma kialakulását megelőzhetjük, ha nyáron fokozottan gondoskodunk a fényvédelemről! A déli órákban ne tartózkodjunk a napon, valamint használjunk minél magasabb faktorszámú fényvédő krémet. Az anyajegyeket védjük a sérüléstől, valamint az irritációtól. Amennyiben bőrünk világos, és több anyajegyet is észleltünk, úgy ajánlott évente bőrgyógyászati szűrővizsgálaton részt venni. A bőrgyógyászati vizsgálat keretén belül a szakorvos dermatoszkóppal megvizsgálja az elváltozásokat, azokról közeli képet kapva állapítja meg a melanoma gyanúját. Ha a családban előfordult a bőr rosszindulatú daganata, úgy ajánlott gyakrabban részt venni bőrgyógyászati vizsgálaton.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük