Utasbiztosítás vagy egészségbiztosítás

Utasbiztosítás vagy egészségbiztosítás: mi a különbség?

A balesetek, betegségek vagy a halál mind olyan kockázati események, amelyek sok esetben váratlanul csapnak le. Nemcsak lelkileg megterhelő egy ilyen esemény, hanem sokszor súlyos anyagi következményekkel is jár.

Nyaralástervezéskor jellemző az emberekre, hogy nemcsak a szórakozás és a kikapcsolódás megtervezésére fordítanak időt, hanem odafigyelnek a szükséges biztosítás megkötésére is. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mire is érvényes az általuk kötött biztosítás és mi a teendőjük probléma esetén.

Jellemző hiba, hogy az emberek összekeverik az utasbiztosítás és az egészségbiztosítás fogalmát. Fontos, hogy a hasonló érvényességi kör ellenére nagy különbségek vannak a két termék között.

Mire jó az utasbiztosítás?

A nyaralás alatt gyakoriak az olyan kisebb balesetek, mint a rovar- vagy medúzacsípés, illetve a tengerisün-szúrás, a közlekedési balesetek, a bokaficam, a törések, húzódások vagy horzsolások.

Betegségek közül sokszor előfordul a hányás, a hasmenés és a gyomorrontás, hiszen egy idegen környezetben fogékonyabbak vagyunk ezekre a fertőzésekre.

Nyaralás alatt sem érdemes elfelejtkezni a napszúrás vagy napégés hatásairól.

Ezek mind olyan események, amelyek rendszeresen megesnek egy külföldi kikapcsolódás során, viszont biztosítás hiányában súlyos anyagi károkat okozhatnak.

De vajon mire érvényes egy utasbiztosítás?

A hétköznapi egészség-, baleset- vagy életbiztosításokhoz hasonlóan az utasbiztosítások is fizetnek a biztosított esetlegesen bekövetkező balesete, betegsége vagy halála után. A különbség, hogy ez az érvényesség rövidebb távra, a külföldi tartózkodás időtartamára vonatkozik.

Ezenkívül a hatályosság kiterjedhet a poggyászban keletkezett károkra, a hazaszállításra, a keresésre, a mentésre, az otthon maradt szerettek tájékoztatására és a jogvédelemre. Az utasbiztosítások sokszor tartalmaznak tolmácsszolgáltatást, pénzbeli segélyt, vagy folyamatosan elérhető segélyvonalat is.

Természetesen a szolgáltatások pontos köréről a saját biztosítónknál érdemes tájékozódni és fontos, hogy alaposan átolvassuk a szerződést aláírás előtt.

Sokan azért nem tudják kihasználni az utasbiztosítások nyújtotta szolgáltatásokat, mert nem tudják, hogy pontosan mi a teendő probléma esetén.

Fontos szabály például, hogy káreseményt követően legkésőbb 24 órán belül a történteket be kell jelentenünk a biztosítónak telefonon keresztül. Lényeges, hogy megőrizzük az összes olyan dokumentumot, amellyel bizonyítani tudjuk a káresemény bekövetkeztét és a pontos történéseket. Ebbe a kategóriába tartoznak például a fotók, a hivatalos szakértői vélemény és a számlák, az általunk készített jegyzőkönyv vagy az orvosi dokumentáció.

Ne felejtsük el, hogy a káresemény telefonon történő jelzése és a kárigény bejelentése nem ugyanazt jelenti.

Az előbbire 24 órán belül kell sort kerítenünk, míg az utóbbinak a hazaérkezés után, de legkésőbb 15 napon belül kell megtörténnie – hívja fel a figyelmet Bodor Anna, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Mi az az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha rendelkeznek magyarországi társadalombiztosítással, akkor európai utazásuk során ingyenesen érhetik el a külföldi országok egészségügyi szolgáltatásait is.

Ehhez csupán annyi a dolgunk, hogy utazás előtt megigényeljük az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ez a dokumentum az Európai Gazdasági Térség országaiban, illetve az Egyesült Királyságban és Svájcban érvényes.

Azt teszi lehetővé, hogy az adott ország állampolgáraihoz hasonlóan vegyük igénybe az ingyenes egészségügyi szolgáltatásokat. Fontos, hogy a térítésmentes kezelések és vizsgálatok köre nem ugyanolyan széles mindenhol, így könnyen előfordulhat, hogy egy itthon díjmentes szolgáltatás máshol pénzbe kerül. Emiatt az Európai Egészségbiztosítási Kártya mellett mindig érdemes utasbiztosítást is kötnünk.

Az EU kártya érvényességi ideje 36 hónap és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél, illetve a kormányablakokban és kormányhivatalokban tudjuk igényelni ezt a dokumentumot.

Mire jó az egészségbiztosítás?

Ne felejtsük el, hogy betegségek és balesetek nemcsak a nyaralás alatt érhetnek minket. Az otthoni balesetek teszik ki az összes bekövetkezett baleset legnagyobb részét, illetve arról sem érdemes elfelejtkeznünk, hogy a nyaralás alatt ránk leselkedő veszélyek egy egyszerű hétköznapon is bekövetkezhetnek.

A mindennapok során ugyanúgy fontos a biztosítások nyújtotta védelem, mint a külföldi tartózkodás alatt.

Az egészségbiztosítások (a baleset- és életbiztosítások mellett) kényelmes és egyszerű megoldást kínálnak erre a problémára.

Az egészségbiztosításoknak három fő formája van, amelyek különböző célokat szolgálnak.

A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások segítségével olcsóbbá és kiszámíthatóbb költségűvé válik a magánegészségügy, ráadásul könnyebb lesz a szervezés is.

Az összegtérítéses egészségbiztosítás egy fix összeget fizet a szerződésben előre meghatározott biztosítási események után. Ezt az összeget szabadon felhasználhatjuk és a segítségével ellensúlyozódik egy betegség vagy baleset miatt keletkező anyagi kár. Például a táppénzre kerülés miatt kiesett jövedelmünk vagy a gyógyszerek költsége ilyen lehet.

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítások olyan biztosítási termékek, amelyek a súlyos szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések külföldön történő kezelésére érvényesek. Ezzel a termékkel kiszámítható, alacsony áron érhetők el a legmodernebb eljárási módok.

Összességében az egészségbiztosítások lényege, hogy a hétköznapok során bekövetkező balesetek és betegségek közepette se kelljen az anyagiak miatt aggódnunk. Nyugodtan tudunk koncentrálni a gyógyulásra, hiszen a pénzügyi biztonság a biztosításunk által garantálva van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük