Az intolerancia fogalma napjainkban is sokak számára tisztázatlan, fontos kiemelni, hogy nem azonos az allergiával. Intolerancia esetén többnyire valamilyen emésztési, felszívódási zavarról beszélünk, míg allergia esetén a szervezet azonnali immunválaszt indít az allergénnel szemben, annak a szervezetbe kerülésével heves reakciót indukál. Cikksorozatunk első részében a fruktóz emésztési zavarát ismertetjük, amely nem keverendő össze a veleszületett fruktóz intoleranciával.
A veleszületett fruktóz intolerancia tünetei már csecsemőkorban jelentkeznek, a fruktóz lebontását végző enzim hiánya okozza a panaszokat. A fruktóz emésztési zavara bármely életkorban előfordulhat, a bevitt fruktóz mennyiség tolerálása egyénenként eltérhet.
A fruktóz emésztési zavar fő tünetei közé tartozik a haspuffadás, émelygés, teltségérzet, hasi görcsök, valamint a hasmenés. Diagnosztizálására hidrogénkilégzési tesztet végez a gasztroenterológus szakorvos, az elfogyasztott fruktóz emésztés hiányában gázképződést okoz. A fruktóz emésztési zavar kezelése fruktózmentes, vagy fruktóz csökkentett étrendet jelent, ugyanis a fogyasztható mennyiség egyéni tolerancia függvénye.
Fruktóz megtalálható természetes formában a gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben. Mesterséges formában hozzáadott édesítőszerként cukrászipari készítmények, dzsemek, szörpök, édességek, ételízesítők is tartalmazzák, így minden esetben a termék összetevőit tanulmányozni kell, mielőtt megvásárolnánk. A gyümölcsök és zöldségek fruktóztartalmáról érdemes dietetikustól tájékozódni, valamint az egyéni tolerancia függvényében a beviteli mennyiséget meghatározni mérleg segítségével.
A veleszületett fruktózintolerancia élethosszig tartó fruktózmentes étrenddel kezelhető, míg a fruktóz emésztési zavara esetén fruktóz szegény étrend hozzájárul a panaszok csökkentéséhez. Az étrend összeállításához ajánlott dietetikushoz fordulni, hogy az életkornak megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel biztosított legyen és ne alakuljon ki hiánybetegség a diéta következtében.