A legismertebb gyulladásos bélbetegségek

A gyulladásos bélbetegségek legismertebb típusai a colitis ulcerosa és a Crohn betegség, melyek kialakulásának hátterében az immunrendszer kóros működése, illetve genetikai tényezők állnak. Kialakulását tekintve jellemzően a fiatal felnőttkorban jelentkeznek a kezdeti tünetek, nőket és férfiakat közel azonos számban érint. A következőkben részletesen bemutatjuk a betegségek vezető tüneteit, valamint kezelési lehetőségüket.

Colitis ulcerosa

A colitis ulcerosa esetén a vastagbél fekélyes gyulladásáról beszélünk, eleinte a végbél érintett, majd a vastagbél nyálkahártyájának kifekélyesedése több pontot, akár az egész vastagbelet érintheti. Vezető tünetei közé tartozik a napi 10-15 alkalommal előforduló véres-nyákos hasmenés, alhasi fájdalom, fáradtság és testsúlycsökkenés. A panaszok kivizsgálásának okát gasztroenterológus szakorvos végzi, aki laborvizsgálatot, gyomor-, és vastagbéltükrözést, illetve a bél szövettani vizsgálatát rendelheti el. A laborvizsgálat során a gyulladásos bélbetegségre utaló antitestek jelenlétét vizsgálják, továbbá gyulladásos markereket. A vastagbéltükrözés, más néven colonoscopia diagnosztikus értékű, ugyanis pontos képet nyújt a bél nyálkahártyájának állapotáról, akut vérzésről és a fekélyek meglétéről. A colitis ulcerosa élethosszig tartó kezelést igényel, nyugalmi és fellángolásos időszakok jellemzik. Kezelésében különböző gyógyszer kombinációk alkalmazása az elterjedt, azonban sor kerülhet műtétre is, akár a teljes vastagbél eltávolítására, így sztóma kialakítására.

Crohn betegség

A Crohn betegség az egész emésztőrendszert érintő, szájtól a végbélig terjedő tápcsatornának gyulladásos megbetegedése, melynek fő tünetei közé tartozik hasi fájdalommal járó hasmenés, étvágytalanság és fogyás. A gyomor és vastagbéltükrözés során észlelhető, hogy a gyulladásos területek nem csak a felső nyálkahártya réteget érintik, hanem a szövetek mélyébe terjednek, melyet tályog és sipoly kialakulása kísér, továbbá a bél perforációja is előfordulhat.  Kivizsgálása laborvizsgálattal, gyomor-, és vastagbéltükrözéssel, továbbá röntgen vizsgálattal történik. Kezelése hasonló az előzőekben említettekhez, gyakran sor kerül a gyulladt területek műtéti eltávolítására.

Mindkét betegség esetén felszívódási problémával is küzd a beteg, így a megfelelő diétáról, és tápszeres kiegészítésről is gondoskodni kell. Az egyénre szabott diétát dietetikus állítja össze, akinek külön figyelmet kell fordítania arra, hogy a gyulladásos bélbetegségek akut tünetekkel fellángolhatnak, illetve nyugalmi fázisok is következnek. Ennek értelmében mindig az adott szakaszhoz viszonyítva kell gondoskodni a beteg táplálásáról, emellett gasztroenterológus szakorvos által elrendelt kezelések elvégzéséről.

 

Időpontot foglalok magánorvoshoz!
Vissza a főoldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük